Christelijke uitvaart

Liefde voor mensen is wat ons drijft bij het verzorgen van uitvaarten

Passie voor christelijke uitvaarten

Wat ons drijft, is de liefde voor mensen, ongeacht geloofsovertuiging, land van herkomst of plaats op de sociale ladder. Goed om te weten is wel dat wij altijd verbonden zijn met onze Hemelse Vader. Wij zijn om de zorg uit handen te nemen of de handen ineen te slaan rondom een te organiseren uitvaart. Wij staan naast de familie en volgen de stappen en snelheid die voor alle nabestaanden prettig is. 

Hier gaat dit artikel over

Christelijke begrafenis

Bij de meeste christenen valt de keuze op een begrafenis in plaats van op een crematie. In de Bijbel is geen schriftelijk verbod tegen crematie te vinden, maar toch kiezen weinig christenen hiervoor.

Bij Noach Uitvaartzorg verzorgen wij elke mogelijke uitvaart voor u. Wij verzorgen graag een passende crematie voor u, evenals dat wij een passende begrafenis voor u kunnen verzorgen.

De avond voor de begrafenis

De avond voor de begrafenis is voor christenen een belangrijke avond. Op deze avond vindt namelijk een sobere mis plaats ten nagedachtenis aan de overledene. Deze sobere mis wordt vaak gecombineerd met de mogelijkheid om persoonlijk afscheid te nemen van de overledene. Sommige christenen kiezen ervoor om dit bij hun thuis te doen, terwijl andere dit organiseren in het mortuarium. Wij informeren u graag over alle mogelijkheden op dit gebied.

Dé kerkdienst

Bij een christelijke uitvaart speelt de kerk een centrale rol. De dienst vindt in de kerk plaats, terwijl de kerk ook een groot deel van het werk van een uitvaartverzorger uit handen neemt. Voor de uitvaartdienst verzamelen de directe nabestaanden zich voor de kerk. Zij vergezellen uiteindelijk de kist naar binnen toe, waar de andere genodigden zich al hebben verzameld.

De priester wacht bij de ingang van de kerk op de kist, waarbij de kist met wijwater besprenkeld wordt. De kist wordt vervolgens opgesteld op het altaar tussen de brandende kaarsen. Hierbij wordt de kist altijd met het voeteneinde naar voren opgesteld.

Kerkdienst tijdens een christelijke uitvaart

Tijdens de uitvaartdienst zijn er tal van rituelen. Deze rituelen hebben betrekking op wijwater, wierook en kaarsen. Ook is het neerleggen van persoonlijke dingen rondom de kist uitgegroeid tot een ritueel. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld tekeningen van kleinkinderen.

Tijdens de dienst is er ruimte voor het tonen van verdriet. Ook zijn er veel woorden van berusting en vrede te vinden. De priester houdt toespraken en richt zich hierbij op God. Na de kerkdienst volgt op het kerkhof vaak nog een korte plechtigheid. Deze plechtigheid verloopt veel al volgens vaste regels. Zo bewierookt de priester de kist, waarna de priester een liturgische tekst spreekt. Met een kruisbeeld maakt hij een kruis boven de kist, waarna de priester het ‘Onze Vader’ bidt. Als afsluiter strooit de priester aarde over het graf heen.

Katholieke en protestante stroming

In de christelijke kerk kan onderscheid gemaakt worden tussen de katholieke en protestante stroming. Deze twee stromingen komen steeds dichter bij elkaar, waardoor de gemiddelde uitvaart bij beide stromingen niet heel erg van elkaar verschillend is. Uiteraard is het mogelijk dat u specifieke wensen heeft met betrekking tot de uitvaart.

Voorafgaand een christelijke uitvaart

Bij Noach Uitvaartzorg verzorgen wij met respect en de grootste zorg een christelijke uitvaart. We houden rekening met alle rituelen, we stellen de priester centraal en we werken graag al uw wensen uit.

Om een christelijke uitvaart te verzorgen, is het zaak om naar de wensen van de overledene luisteren. Heeft de overledene mogelijk een wensenlijstje opgesteld? Dan is het onze zorg om dit wensenlijstje zoveel mogelijk op te volgen. Uiteraard in combinatie met de rituelen die bij een christelijke uitvaart horen.

Voorafgaand aan een christelijke uitvaart moeten tal van zaken geregeld worden:

  • De sobere mis voorafgaand aan de begrafenis moet geregeld worden. Waar gaat deze sobere mis plaatsvinden? En combineert u deze mis met het persoonlijk afscheid kunnen nemen van de overledene?
  • Waar wordt de overledene begraven? In de meeste christelijke gemeenschappen is hier een vaste christelijke begraafplaats voor
  • U dient een kist uitkiezen, evenals dat u rouwbloemen uit moet kiezen
  • Het overlijden van de overledene moet gemeld worden bij de gemeente
  • De uitvaartdienst moet vorm krijgen. U kunt hierbij denken aan liederen die afgespeeld moeten worden, aan toespraken die gehouden worden en eventueel aan foto’s die getoond moeten worden

Bij een christelijke uitvaart gaat veel in samenspraak met de kerk. Wij ondersteunen u daarbij graag en geven graag passend antwoord op al uw vragen.

Een christelijke uitvaart door Noach Uitvaartzorg laten regelen

Heeft u vragen over onze diensten? Of wilt u van onze diensten gebruikmaken voor de uitvaart van een dierbaar persoon? Neem contact met ons op en we komen graag bij u langs. We horen graag uw wensen aan, de wensen van de overledene en bespreken alle mogelijkheden. Gedurende het gehele proces nemen wij zoveel mogelijk praktische zaken voor u uit handen. U heeft hierdoor alle tijd en aandacht voor uw rouwproces.

Uitvaartverzorgers Linda Ronald en Erwin

Veelgestelde vragen

Wij hebben opgemerkt dat bepaalde vragen vaker aan ons worden gesteld. Daarom onderstaand antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat doen ze bij thanatopraxie?

Tijdens de thanatopraxie behandeling wordt er door de verzorger een conserverend middel in de bloedbaan van de overledene gespoten. Andere lichaamsvloeistoffen worden tegelijkertijd afgevoerd. De verzorger masseert vervolgens het lichaam van de overledene om de conserverende vloeistof goed over het lichaam te verdelen. Na het licht balsemen van het lichaam van de overledene, wordt deze door de verzorger weer aangekleed.

Hoe ziet een gebalsemd lichaam eruit?

Thanatopraxie wordt gebruikt omdat deze behandeling cosmetische voordelen kent. Eventuele lijkvlekken verdwijnen, net zoals lijkbleekheid. Dit ziet u vooral terug bij de hals, oren en handen. De vloeistof wordt voorzien van een rozige kleurstof, waardoor het lichaam van de overledene een natuurlijke kleur krijgt.

Hoelang blijft het lichaam “goed” na het balsemen / thanatopraxie?

Thanatopraxie zorgt ervoor dat het lichaam van een overledene langer geconserveerd blijft, de natuurlijke ontbinding duurt langer. Een gebalsemd lichaam blijft doorgaans goed tot aan de daadwerkelijke uitvaart.

Contact met ons opnemen

Kantoor

Ambachtshof 24, 8251 KV, Dronten

Contact

E-mail: info@noachuitvaartzorg.nl
Telefoon: 0321 – 745 067

Openingstijden

Melden overlijden: 24 uur per dag
Kantoor: Maandag t/m vrijdag van 08:00 t/m 17:00 uur