Wanneer is de uitvaart na een overlijden?

Uitvaart na overlijden

Het verlies van een dierbare zorgt er vaak voor dat nabestaanden in een hectische periode terecht komen. Het is het begin van een bijzonder moeilijke tijd voor de nabestaanden. Volgens de wet dient de overledene binnen zes dagen na overlijden te worden gecremeerd of worden begraven.

Wanneer is de crematie of begrafenis?

Als iemand is overleden, moet een begrafenis of crematie uiterlijk binnen 6 werkdagen daarna plaatsvinden. De Wet op de Begrafenis en Crematie (Wlb) vereist dat nabestaanden een overledene begraven of cremeren binnen 6 werkdagen, maar niet eerder dan 36 uur na het overlijden.

De politie moet de mogelijkheid hebben om een overlijden (stafrechtelijke) te onderzoeken. Bovendien geven dit de nabestaanden voldoende tijd om de uitvaart te regelen.

In sommige situaties kan een verlenging worden aangevraagd, bijvoorbeeld wanneer gezinsleden van ver moeten komen. De Nederlandse overheid geeft op haar website meer informatie over de regels voor begraven en cremeren.

Op welke dag vind de uitvaart plaats?

Dag van de uitvaart
De tijdsduur tussen het overlijden van de overledene en de begrafenis of crematie hangt meestal af van de dag van de dag waarop uw dierbare is overdelen. Aangezien zaterdag, zondag en feestdagen geen officiële werkdagen zijn, kan er in dat geval tussen overlijden en crematie of de begrafenis meer tijd zitten.

Wanneer iemand bijvoorbeeld op een vrijdag overlijdt, dan dient hij of zij uiterlijk op de tweede maandag na het overlijden te worden begraven of gecremeerd. Eerder is echter ook een optie. Als er sprake is van feestdagen, dan kan het soms wel zo zijn dat er tien dagen verstrijken alvorens de uitvaart plaatsvindt. In dit geval hoeft u geen uitstel aan te vragen.

De wensen van de nabestaanden spelen ook een rol in de planning van de uitvaart. De familie kan zelf beslissen op welke dag de uitvaart zal plaatsvinden, zolang dat binnen de gestelde wettelijke termijn is.

Meer informatie?

Heeft u vragen over het regelen van een uitvaart? Wilt u weten welke opties u heeft bij het plannen van de uitvaart? Bekijk de verschillende manieren waarop we een uitvaart voor u kunnen regelen. Bel de uitvaartinformatielijn op 0321 – 745 067. Wij helpen u graag bij het plannen van een stijlvol afscheid.

Uitvaart regelen

0321 – 745 067

Wij zijn altijd beschikbaar op dit telefoonnummer. Voor het melden van een overlijden kunt u ons 24 uur per dag bereiken. Wij staan 7 dagen per week voor u klaar.

Google Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 58 beoordelingen
js_loader

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this