Wij zijn dag en nacht bereikbaar

Wanneer is de uitvaart?

Wanneer vindt de uitvaart plaats?

Na het overlijden van een dierbare breekt er een periode aan waarin veel geregeld moet worden, waaronder de uitvaart. De planning van de uitvaart wordt beïnvloed door wettelijke richtlijnen die ervoor zorgen dat er voldoende tijd is voor nabestaanden om afscheid te nemen, terwijl ook rekening wordt gehouden met eventueel onderzoek naar de doodsoorzaak.

Wettelijke termijnen voor de uitvaart

In Nederland bepaalt de Wet op de lijkbezorging dat de uitvaart plaats moet vinden binnen zes werkdagen na overlijden, maar niet eerder dan 36 uur na het tijdstip van overlijden. Deze termijn biedt ruimte voor de nodige voorbereidingen en maakt het mogelijk om familie die van ver moet komen, de kans te geven afscheid te nemen.

Uitzonderingen en uitstel

Hoewel de regel vrij duidelijk is, kan er in specifieke gevallen uitstel worden aangevraagd. Dit is bijvoorbeeld mogelijk wanneer nabestaanden uit het buitenland moeten overkomen. Voor meer details over deze uitzonderingen en de procedure voor uitstel, kun je terecht op de website van de Rijksoverheid.

Exacte dag van de uitvaart

De exacte dag van de uitvaart wordt mede bepaald door de nabestaanden, rekening houdend met de wettelijke termijn. Feestdagen en weekenden worden niet als werkdagen beschouwd, wat betekent dat er soms meer tijd is tussen het overlijden en de uitvaart. Dit biedt enige flexibiliteit in het plannen en maakt het mogelijk om een datum te kiezen die voor alle betrokkenen het geschiktst is.

Planning en ondersteuning

Bij Noach Uitvaartzorg staan we klaar om nabestaanden te ondersteunen bij het regelen van de uitvaart binnen de gestelde termijnen. Wij bieden begeleiding bij het maken van keuzes rond de uitvaart en helpen bij het organiseren van een persoonlijk en respectvol afscheid.

Heb je vragen?

Als je vragen hebt over het plannen van een uitvaart, de mogelijkheden wilt bespreken, of meer wilt weten over wat er allemaal geregeld moet worden, staan wij voor je klaar. Wij kunnen je adviseren over de verschillende opties en samen met jou werken aan een uitvaart die eer doet aan de wensen van de overledene en troost biedt aan de nabestaanden.

Bij Noach Uitvaartzorg begrijpen we dat dit een emotionele en stressvolle tijd kan zijn. Daarom streven we ernaar om het regelen van de uitvaart zo soepel en zorgvuldig mogelijk te laten verlopen, zodat je je kunt concentreren op het afscheid nemen en het herinneren van je dierbare.