Wij zijn dag en nacht bereikbaar

Hoelang duurt een crematie?

Hoelang duurt een crematie?

Een crematie is een intiem en persoonlijk afscheid waarbij de wensen van de overledene en de nabestaanden centraal staan. De duur van een crematieproces en de bijbehorende plechtigheden kan variëren, afhankelijk van de persoonlijke keuzes die worden gemaakt.

Herdenkingsdienst

De afscheidsplechtigheid is een belangrijk onderdeel van het crematieproces, waarbij de duur sterk afhangt van de gekozen elementen zoals muziek, sprekers, en het tonen van foto’s of video’s. Het biedt een moment voor nabestaanden en vrienden om het leven van de overledene te vieren en persoonlijke herinneringen te delen. De plechtigheid kan variëren van een half uur tot meerdere uren, afhankelijk van de wensen.

Het crematieproces

Na de herdenkingsdienst wordt de kist naar de crematieoven gebracht. Familieleden kunnen ervoor kiezen om dit moment bij te wonen. Het crematieproces zelf is volledig geautomatiseerd, onder toezicht van een medewerker, en duurt gemiddeld tussen de 55 minuten en anderhalf uur. De exacte tijd kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het type oven en het gewicht van de overledene en de kist.

Na de crematie

De periode na het crematieproces is een tijd voor nabestaanden om samen te komen, na te praten en steun bij elkaar te vinden. Deze bijeenkomst kan plaatsvinden in een condoleanceruimte of een andere gekozen locatie en duurt zo lang als de familie wenst.

Het is belangrijk om te weten dat de as van de overledene niet direct na de crematie meegegeven wordt. Er is een wettelijke termijn van een maand waarin de as bewaard blijft bij het crematorium, waarna nabestaanden de as kunnen ophalen en beslissen over de uiteindelijke bestemming. Er zijn diverse mogelijkheden voor asbestemming, zoals het bijzetten in een urn, verstrooien op een betekenisvolle plek, of verwerken in een herinneringssieraad.

Vragen of persoonlijke wensen?

Heb je vragen over het regelen van een crematie of specifieke wensen voor het afscheid? Bij Noach Uitvaartzorg denken we graag met je mee over een respectvolle en persoonlijke invulling van de crematie. Onze medewerkers zijn beschikbaar om je te ondersteunen bij het maken van keuzes die passen bij de wensen van jou en je dierbare.

Neem gerust contact op met een van onze locaties voor meer informatie of persoonlijk advies. Wij staan klaar om alle vragen te beantwoorden en je bij te staan in deze emotionele tijd.