Hoe condoleer je iemand

Hoe condoleer je iemand

Wanneer ga je de familie bezoeken, wat schrijf je op een condoleancekaart en mag je iets persoonlijks zeggen of moet je juist iets persoonlijks zeggen? Kortom, hoe condoleer je mensen.

Het belangrijkste om in gedachten te houden als het gaat om het uiten van uw medeleven, is niet dat wat u zegt, maar dat u wat zegt er veel toe doet. De beste manier om mensen te condoleren, is door de waarheid te vertellen over hoe u zich voelt. Ook wanneer u niet weet wat u moet zeggen, dan kunt u daar eerlijk over zijn. Ook dat is waardevol voor de nabestaanden.

Schriftelijk condoleren

Iemand schriftelijk condoleren
Wanneer u geen nauwe banden onderhield met de overledene, is het verstandig de condoleren door middel van een condoleancebrief of kaart. Een handgeschreven condoleance doet het doorgaans beter dan een snel afgedrukte kaart van bijvoorbeeld Greetz. Veel condoleancekaarten zijn voorbedrukt; dat is prachtig, maar het zou beter zijn wanneer u iets extra’s op de kaart zou schrijven. Een paar simpele woorden als “Gedondoleerd met het overlijden van…” is vaak al voldoende.

De tekst ‘Van harte gecondoleerd’ op een condoleancekaart, kan dat?

De term ‘van harte’ kunt u gerust gebruiken bij het schrijven van de condoleancekaart. Wanneer u ‘van harte’ gebruikt, dan betekent dat ‘welgemeend’ of ‘uit mijn hart’.

Vaak worden de woorden “van harte” gebruikt bij positieve gebeurtenissen, zoals een bruiloft of een geboorte. Het kan echter wel troostend zijn wanneer u het gebruikt om iemand te condoleren. Sommige mensen kunnen deze term echter niet los zien van een vrolijke gebeurtenis. In dat geval is het beter de term ‘gecondoleerd met het verlies van….’ te gebruiken.

Persoonlijk condoleren

Iemand persoonlijk condoleren
Een andere mogelijkheid is om de handgeschreven brief of kaart aan de nabestaanden te geven. Daarnaast moet is het ook vaak passend om uw persoonlijke condoleances over te brengen. Als er een crematie of begrafenis is van iemand die u kent, dan kunt u daarna uw medeleven betuigen aan de familie, tenzij de familie u anders heeft aangegeven. Als het een vriend of familielid gaat, dan komt u niet alleen op de uitvaart, maar betuigt u ook uw condoleances vooraf. Dit kan bij de nabestaanden thuis, maar vaak is er een moment voor het ontvangen van rouwbezoek of een avondwake die u kunt bijwonen.

Condoleren tijdens het rouwbezoek

Iemand condoleren tijdens een rouwbezoek
Families houden meestal een paar dagen voorafgaand aan de uitvaart een speciaal rouwbezoek. U kunt voor de begrafenis dan daar naar toe om uw medeleven te betuigen. Wanneer de familie heeft besloten speciaal rouwbezoek te organiseren, dan kunt u vaak alsnog op bezoek door een persoonlijke afspraak te maken. Wanneer u twijfelt over het maken van een afspraak, dan staat u waarschijnlijk verder van de overledene af. In dat geval is het vaak beter om een condoleancekaart te versturen en / of bij de uitvaart aanwezig te zijn.

Achteraf condoleren

Soms hoor je pas enige tijd na het overlijden dat er iemand is overleden. Bijvoorbeeld omdat u in het buitenland was of omdat de persoon verder van u af stond. In dat geval kunt u nog steeds de nabestaanden condoleren. Dat doet u dan doorgaans door een handgeschreven kaart te versturen of door een persoonlijk bezoek af te leggen. Verdriet gaat doorgaans niet zomaar weg, het is daarom altijd fijn om steun te krijgen.

Verschillende culturen en religies en condoleren

Elke cultuur of religie heeft zijn eigen unieke tradities, gebruiken en rituelen als het gaat om het afscheid nemen van een geliefde. Zo is het in de islam niet meer gebruikelijk om drie dagen na een overlijden medeleven te betuigen aan nabestaanden. Afscheid nemen en condoleren binnen de islam? Lees hier meer.

CTA Inspiratieteksten voor een afscheid

Uitvaart regelen

0321 – 745 067

Wij zijn altijd beschikbaar op dit telefoonnummer. Voor het melden van een overlijden kunt u ons 24 uur per dag bereiken. Wij staan 7 dagen per week voor u klaar.

Google Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 58 beoordelingen
js_loader

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this