Wat bedoelt men met een crematie?

Een crematie - wat is dat precies

Steeds meer mensen kiezen voor cremeren. Landelijk is de verhouding tussen crematie en begrafenis ongeveer 70:30. Vaker wel dan niet, wordt crematie verkozen boven begraven in de steden, waar men op het platteland vaak kiest voor begraven. Maar hoe werkt een crematie nou precies?

Cremeren, wat is dat?

Hoe gaat cremeren in zijn werk
Het cremeren van overleden personen vindt plaats in een crematorium. De kist wordt bij het cremeren in de crematieoven geplaatst. Door de temperatuur in de oven vergaat de kist. Een uitvaartdienst of een kerkdienst gaat vaak vooraf aan een crematie, dit hoeft echter niet. Na de uitvaart brengt de begrafenisondernemer de kist naar de oven, waar de crematie plaatsvindt.

Lees meer over hoe cremeren gaat.

Wanneer wordt iemand gecremeerd?

Het crematieproces kan tot zes dagen na de datum van overlijden duren, maar niet eerder dan 36 uur na het overlijden. De nabestaanden hebben op deze manier de gelegenheid zich voor te bereiden op de uitvaart. Een crematie eerder of later laten plaatsvinden kan in uitzonderlijke omstandigheden, maar alleen als daarvoor een machtiging is verleend door de burgemeester of bij een vervroegde crematie door de officier van justitie.

Regelen van de crematie

Bij een crematie is een zorgvuldige planning essentieel. Naaste familieleden hoeven dit niet allemaal zelf te doen; doorgaans helpt een uitvaartverzorger om alle wensen op een rij te zetten. De uitvaartverzorger helpt onder andere bij het opmaken van het rouwdrukwerk en zorgt voor de afspraken met het crematorium.

Door gebruik te maken van ons stappenplan kunt u inzicht krijgen in wat er allemaal moet gebeuren bij het regelen van een crematie.

Weet u al (grofweg) hoe u de crematie vorm wilt geven? Met onze kostenwijzer kunt u op een simpele manier berekenen wat de uitvaart die u in gedachten heeft gaat kosten.

Herdenkingsdienst

Herdenkingsdienst bij een crematie
Een herdenkingsdienst kan zowel in een crematorium als thuis plaatsvinden. Of wat dacht u van een herdenkingsdienst in de natuur, de dierentuin of in de bioscoop waar de overledene graag kwam?

Wij proberen altijd de afscheidsdienst vorm te geven naar wens van de overledene en de nabestaanden. Denk aan de mogelijkheden waar u uit kunt kiezen bij het vormgeven van de afscheidsdienst. Welke bloemist schakelt u in, welke stijl of soort muziek wilt u ten gehore brengen, wilt u foto’s of video’s laten tonen, maar ook of u de kist open of gesloten wilt houden. Uitvaartdiensten worden vanwege de coronapandemie steeds vaker live gestreamd. Dit is een optie voor nabestaanden die er om wat voor reden dan ook niet bij kunnen.

Na de afscheidsdienst kan de familie ervoor kiezen de bloemen te houden of achter te laten in het crematorium. Crematoria hebben vaak een bloemenveld of een soortgelijke herdenkingsplek.

Proces van cremeren

Na de crematiedienst wordt het lichaam naar het de ovenruimte gebracht. Op de kist wordt met een vuurvast crematiesteentje geplaatst met een eigen unieke code, zodat er later geen misverstanden kunnen ontstaan over de identiteit van de overledene. De kist wordt vervolgens in de oven geplaatst bij een temperatuur van 800 graden.

Directe familieleden mogen eventueel de ovenruimte bezoeken voordat het proces wordt gestart. Ze mogen er voorwerpen zoals bloemen, tekeningen of knuffels achterlaten.

Na de crematie worden de metaalhoudende resten, inclusief chirurgische apparatuur en de crematiesteen uit het as gehaald. Dit, samen met de onverbrande resten, zoals goud wordt geschonken aan een goed doel.

As van de overledene

As van de overledene ontvangen na de crematie
Wij behandelen de as van een overleden persoon met het grootste respect en zorg. Een nauwgezet en goed georganiseerd proces zorgt ervoor dat as niet per ongeluk misplaatst of gemengd wordt. Het belangrijkste onderdeel hiervan is dat aan de crematie een uniek crematie-identificatienummer wordt toegekend, dat is gekoppeld aan een persoon. Zo voorkomen wij fouten.

  • Het crematienummer staat ook vermeld op een vuurvaste steen die meegaat de oven in.
  • Zodra de oven wordt geleegd wordt het crematiesteentje altijd bovenop de as van de overledene gelegd.
  • Het as gaat in een tijdelijke urn, de asbus of strooikoker.
  • Voordat de asbus of strooikoker gevuld wordt, wordt bepaald of het nummer op de asbus of strooikoker en de steen op de tijdelijke urn overeenkomen.
  • Op de asbus of strooikoker van overleden personen wordt een etiket geplaatst met de naam van de persoon, de datum van de crematie en het crematienummer..
  • Het nummer op de vuurvaste steen speelt ook een centrale rol wanneer de gecremeerde resten aan de nabestaanden worden gegeven. Het nummer op de vuurvaste steen wordt samen met de nabestaanden gecontroleerd, zo weet men zeker dat het as van hun dierbare afkomstig is.

De as moet na de crematie een maand in het crematorium worden bewaard. Lees hier meer over het ophalen van de as.

De condoleance

Condoleance na de uitvaartdienst
Na de crematie is er bijna altijd behoefte om samen te komen en met elkaar te praten. Dit is een belangrijk onderdeel van het rouwproces. Dat kan in de condoleanceruimte van het crematorium, of ergens anders. Tijdens de condoleance kunnen wij zorgen voor eten en drinken, uiteraard naar wens van de nabestaanden.

Uitstrooien of bijzetten

Bijzetten van de as na de crematie
Bij wet is bepaald dat de nabestaanden vanaf een maand na de crematie de asbus of strooikoker met het as van de overledene mogen ophalen. Deas mag thuis in een urn geplaatst worden, maar het begraven van de urn is ook mogelijk. Nabestaanden kunnen er ook voor kiezen om de urn in de urnwand te plaatsen, ook wel columbarium genoemd. Daar is doorgaans ook ruimte voor foto’s, bloemen of andere kleine, voorwerpen die u dierbaar zijn.

De as van de overledene kan eventueel ook worden uitgestrooid op een daarvoor bestemd veld bij het crematorium. Misschien bracht de overledene graag tijd door op een plek in de buurt van een rivier, de zee of in het bos. Ook daar kunt u de as uitstrooien, het is echter niet altijd toegestaan. Vraag daarom eerst toestemming aan de eigenaar van de grond.

Tegenwoordig zijn er ook veel andere bestemmingen voor de as. As kan bijvoorbeeld in een assieraad worden verwerkt, zodat de nabestaanden hun dierbare altijd dicht bij zich kunnen dragen. Hoe u de as wilt verwerken of wilt laten uitstrooien is voor iedereen heel persoonlijk. Bekijk welke herinneringsproducten er allemaal zijn.

Meer informatie?

Heeft u vragen over een uitvaart? Wilt u weten wat een crematie precies is? Of heeft u vragen over de uitvaartwensen? Noach Uitvaartzorg kijkt graag samen met u naar de uitvaart. Bel gerust onze uitvaartinformatielijn op 0321 – 745 067. Wij denken graag met u mee.

CTA UITVAARTWENSEN VASTLEGGEN

Uitvaart regelen

0321 – 745 067

Wij zijn altijd beschikbaar op dit telefoonnummer. Voor het melden van een overlijden kunt u ons 24 uur per dag bereiken. Wij staan 7 dagen per week voor u klaar.

Google Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 58 beoordelingen
js_loader

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this