Begraven

Begraven kan in een algemeen- of familiegraf

Mensen zijn vaak geneigd om voor een begrafenis te kiezen, omdat er dan een plek is voor familieleden om naar toe te gaan. Om met hen te herdenken en herinneringen op te halen. Omgekeerd is het ook weer waar: er zijn veel mensen die bewust niet kiezen voor een begrafenis, omdat ze de naasten niet willen opzadelen met de kosten van het graf, onderhoud en de grafsteen. Lees hier meer over het begraven, de soorten graven, waaruit de grafkosten bestaan en waaruit de kosten bestaan voor, tijdens en na de uitvaart.

Waarom zou u moeten kiezen voor begraven?

Veel nabestaanden beschouwen het graf als een rustgevende plek om hun overleden familielid te gedenken. Begraven worden hoeft tegenwoordig niet alleen meer met een uitvaartkist, u kunt ook kiezen voor een opbaarplank met of zonder lijkwade of een uitvaartmand. U kunt er altijd gewoon voor kiezen om gecremeerd te worden als u niet begraven wilt worden. Sommige mensen kiezen ervoor om hun lichaam aan de wetenschap te schenken. Kiest u voor schenking aan de medische wetenschap, dan is er uiteraard geen crematie of begrafenis, wel kan men een afscheidsdienst organiseren.

De verschillende culturen van ons land hebben eraan bijgedragen dat er tegenwoordig op verschillende momenten, plaatsen en manieren overledenen kunnen worden begraven. Elke cultuur en religie heeft eigen gebruiken en tradities om troost te bieden in geval van rouw. Met ruim 8 jaar ervaring in het persoonlijk en respectvol regelen van islamitische, Surinaamse, joodse, hindoeïstische, Caribische of Chinese uitvaarten, zijn wij er trots om u te helpen bij uw begrafenis.

Begraven: hoe regel je dat?

Iemand begraven - dan dien je dit te regelen
Na het overlijden van een dierbare, dient u veel dingen te regelen in een relatief kort tijdsbestek. De begrafenis komt eraan, maar wat wordt er van u verwacht? En wat kunt u doen om te voorkomen dat uw familie allerlei dingen moet regelen zodra u komt te overlijden? Hieronder hebben wij uit de doeken gedaan waar u zoals moet denken. Bekijk ook ons stappenplan voor meer informatie.

Vooraf

 • Zorg voor een passende levensverzekering
 • Noteer uw uitvaartwensen, dit kan digitaal of op papier
 • Persoonlijke zaken voor nabestaanden toegankelijk maken, zoals een lijst met rekeningnummers, abonnementen, etc.

Direct of zo kort mogelijk na overlijden

 • Aangifte van overlijden doen bij de gemeente
 • Een uitvaartverzorger inschakelen
 • Kies een uitvaartkist, bloemen, staatsiewagens, locatie, etc. voor de uitvaart
 • Onderzoek de kosten van het graf
 • Bereid je voor op het versturen van uitnodigingen voor de begrafenis

Na de begrafenis

 • Stuur bedankkaartjes naar de gasten van een begrafenis
 • Zorg voor een goede afhandeling van de erfenis
 • Zeg rekeningen, verzekeringen, abonnementen, etc op

Er komt veel kijken bij het begraven. Een uitvaartverzekering biedt doorgaans uitkomst bij begrafenissen. Een uitvaartverzekering dekt doorgaans de meeste kosten die bij een uitvaart komen kijken.

Kiezen van een begraafplaats

Het maken van keuzes met betrekking tot uw begraafplaats vereist de nodige planning en aandacht. Het is tenslotte de plek waar nabestaanden na de begrafenis naartoe komen om samen met familieleden herinneringen op te halen aan de overledenen. Nederland heeft veel verschillende begraafplaatsen om uit te kiezen, waaronder conventionele begraafplaatsen, maar ook natuurlijke begraafplaatsen. Hierdoor is er altijd wel een begraafplaats die aansluit op uw wensen.

Het graf

graf verzorgd door Noach Uitvaartzorg
In ons land hebben we verschillende mogelijkheden: een algemeen graf, een familiegraf, een urnengraf of een natuurlijk graf. Elk type graf heeft zo zijn eigen aandachtspunten en specifieke overwegingen, die nemen wij hieronder met u door.

Begraven in een algemeen graf

Een algemeen graf is een graf waarin drie personen kunnen worden begraven. De drie personen kennen elkaar vaak niet, daarom kiezen mensen vaak voor een familiegraf.

Begraven in een familiegraf

Familiegraf in Dronten
Een ‘familiegraf’ noemt men ook wel een huurgraf, eigen graf of particulier graf. In dit geval wordt u niet de eigenaar van het graf, wel kunt u de kosten van het graf voor een bepaalde tijdsduur afkopen. Dit is doorgaans 20 jaar, maar langer is vaak ook mogelijk. Na het verlopen van de huurtermijn kan de familie beslissen om de huurovereenkomst te verlengen.

Urnengraf

urn bijzetten in een urnengraf
Sommige crematoria hebben een aparte urnentuin. Dat is een tuin waar je een urn kunt plaatsen. Veel begraafplaatsen hebben hiervoor ook een eigen gedeelte ingericht. Een urnengraf wordt vaak gemarkeerd met een urnament. Een urnament is een soort gedenksteen.

Begraven in een natuurgraf

Een natuurlijke begraafplaats is een plek waar je wordt gehuld in een natuurlijke sfeer. Er zijn verschillende soorten natuurlijke begraafplaatsen in Nederland. Sommige bevinden zich in een bos- of parkachtige omgeving en hebben grafstenen en bloemen. Andere natuurlijke begraafplaatsen gaan op in hun omgeving, bijna alsof ze deel uitmaken van de natuur zelf. Op sommige natuurlijke begraafplaatsen is een grafsteen of gedenkteken niet toegestaan. Lees verder voor meer informatie over natuurbegraven.

Grafsteen

grafsteen verzorgen

Nabestaanden besluiten vaak een grafsteen te gebruiken om een graf herkenbaar en persoonlijk te maken. Het kost een aantal maanden om een grafsteen te maken. Er is meestal een mogelijkheid om in de tussentijd een tijdelijke grafmarkering of voorloopsteen te plaatsen. In sommige regio’s is zelfs een tijdelijke grafmarkering vereist.

Huurtermijnen

U wilt jaren na het overlijden van uw naaste niet voor onaangename financiële verrassingen komen te staan. Daarom is het belangrijk om na te gaan welke huurvoorwaarden van toepassing zijn van de begraafplaats van uw keuze. Neem contact op met de begraafplaats voor meer informatie.

De kosten van begraven

De totale kosten bestaan uit diverse onderdelen: begrafeniskosten, onderhoud, grondkosten, opgraving), grafsteen, de kist en de uitvaartdienst. Een begrafenis kost doorgaans grofweg € 2000 meer ten opzichte van het laten cremeren. De Belastingdienst staat toe dat reguliere kosten van een begrafenis of crematie van belastingen kunnen worden afgetrokken. Lees hier meer over de kosten van een begrafenis.

Meer informatie?

Meer weten over de mogelijkheden van begraven? Twijfelt u aan de begrafeniswensen van de overledene? Noach Uitvaartzorg biedt diverse uitvaartgerelateerde diensten aan. Neem contact met ons op voor meer informatie. Bel 0321 – 745 067. We werken graag samen met u aan een mooi afscheid.

CTA UITVAARTWENSEN VASTLEGGEN

Uitvaart regelen

0321 – 745 067

Wij zijn altijd beschikbaar op dit telefoonnummer. Voor het melden van een overlijden kunt u ons 24 uur per dag bereiken. Wij staan 7 dagen per week voor u klaar.

Google Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 58 beoordelingen
js_loader

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this