Eerste verzorging

Bij onze eerste ontmoeting stellen wij de volgende vragen:

  • Blijft de overledene thuis of gebruiken we onze afscheidskamers?
  • Zijn er mensen die willen helpen met de verzorging?
  • Wat voor kleding zal de overledene dragen?
Kleding overledene uitzoeken
“De bomen komen uit de grond en uit hun stam de twijgen. En iedereen vindt het heel gewoon dat zij weer bladeren krijgen. We zien ze vallen op de grond en dan opnieuw weer groeien. Zo heeft de aarde ons geleerd dat ál wat sterft zal bloeien.” – Toon Hermans

Opbaren, koelen of balsemen?

Een beslissing moet worden genomen tussen balsemen en koelen. Balsemen houdt in dat er een vloeistof in het lichaam wordt geïnjecteerd, terwijl bij koelen het lichaam wordt bevroren. Op deze pagina vertellen wij u meer over deze manieren van opbaren.

Voordelen van balsemen

De kans op een goede opbaring neemt toe bij balsemen, aangezien het lichaam dan niet ijskoud aanvoelt in een warmere omgeving. Bovendien wordt het ontbindingsproces tijdelijk gestopt, wat leidt tot de minimalisering van verkleuringen, vochtverlies en hinderlijke geuren.

Zo gaat balsemen in z’n werk

Balsemen is in Frankrijk, Engeland en Spanje heel normaal, en in Nederland steeds vaker aan de orde. Het wordt uitgevoerd door gekwalificeerde specialisten. Het is niet nodig om meteen te balsemen – als iemand ’s nachts overlijdt, kan de behandeling de volgende dag plaatsvinden. Tussentijds koelen is niet nodig. Neem na het overlijden de tijd om te rusten.