Wat te doen bij een overlijden?

 

Wanneer een van uw familieleden overlijdt, breekt er een emotionele periode aan. Vooral in het begin kan het lastig zijn om uw hoofd erbij te houden. Daarom is het goed om te weten dat wij een checklist hebben. Deze checklist legt u stap voor stap uit wat u allemaal dient te regelen. Wij leggen u hier uit wat u na de begrafenis dient te regelen, en wat u dient te regelen direct na overlijden.

Vooraf regelen

 • Sluit een uitvaartverzekering af.
 • Stel uw uitvaartwensen zorgvuldig op
 • Maak een lijst van alle rekeningen, abonnementen, enz. voor uw dierbaren

Checklist: Direct regelen bij overlijden

 

 • Vraag een arts om de verklaring van overlijden op te stellen
 • Breng naasten op de hoogte
 • Breng de gemeente waar uw dierbare woonde op de hoogte van het overlijden
 • Neem contact op met een uitvaartverzorger
 • Controleer of de overledene een uitvaartverzekering had afgesloten
 • Zoek een rouwkaart, rouwbloemen, uitvaartkist, staatsievervoer, locatie, etc. uit
 • Zoek de kosten uit van het graf, de crematie, etc.
 • Stuur uitnodigingen naar genodigden
 • Zorg ervoor dat een notaris de verklaring van erfrecht opstelt en controleer of er een testament is
 • Licht verzekeraar(s) en bank(en) in
 • Contacteer de pensioenuitvoerder en hypotheekverstrekker

Hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over een aantal zaken rondom de uitvaart. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u nog vragen heeft.

Na de uitvaart

 

 • Stuur bedankkaartjes naar de gasten van de uitvaart.
 • Zorg voor de juiste afhandeling van de erfenis
 • Zeg abonnementen, rekeningen, verzekeringen etc. op

Nabestaanden kunnen wij ook bijstaan met praktische, financiële, juridische en administratieve zaken na de uitvaart.

Verklaring van overlijden regelen

Voor het laten opstellen van de Verklaring van overlijden kunt u bij de huisarts terecht. Hierop volgend licht u uw naasten in. Als er geen directe familie kunnen worden gevonden, dan zal de gemeente op zoek gaan naar nabestaanden. Lees over het overlijden van een alleenstaande.

Bewaar de Verklaring van overlijden goed. Dit document heeft u nodig bij het regelen van diverse zaken. Geef het origineel nooit weg en laat deze nooit verloren gaan, geef altijd een kopie wanneer men om de akte vraagt.

Inlichten van naasten

Nadat een dierbare is overleden, moet u in de eerste de naasten op de hoogte brengen. De grootte van deze groep mensen verschilt per persoon. Gewoonlijk brengt u eerste de partner, kinderen, ouders en andere familieleden op de hoogte. Maar vergeet kennissen, buren en vrienden niet.

Bij de gemeente aangifte doen van overlijden

Een van de dingen die u bij overlijden moet regelen, is aangifte doen bij de gemeente. Van het overlijden moet aangifte worden gedaan bij de gemeente waar de persoon is overleden. Dit wordt doorgaans door de uitvaartverzorger geregeld. U krijgt vervolgens van de gemeente toestemming om uw dierbare te laten begraven of te cremeren. Ook zorgt de gemeente ervoor dat er een overlijdensakte wordt opgesteld en passen ze de gegeven aan in de basisregistratie personen (BRP).

Inschakelen van een uitvaartverzorger

Het is van cruciaal belang om een uitvaartverzorger op de hoogte te brengen van het overlijden, zij zorgen onder andere ervoor dat het lichaam van uw dierbare wordt opgehaald. Zij zullen samen met u de uitvaart regelen. Volgens de Nederlandse wet dient u de overledene binnen zes werkdagen te cremeren of te begraven, echter niet binnen 36 uur na het overlijden.

Wilt u een uitvaartverzorger van Noach Uitvaartzorg inschakelen? Meld dan het overlijden via het telefoonnummer 0321 – 745 067 (24 uur per dag bereikbaar). We zijn er voor u in deze moeilijke tijd. We zullen zoveel mogelijk van de zorgen rondom de uitvaart wegnemen. U kunt zich op deze manier richten op het rouwproces. Ook wanneer de overledene geen uitvaartverzekering had, kunnen wij u helpen.

Uitvaartverzekering

Het is belangrijk om te weten of uw naaste een uitvaartverzekering had. Dekt de verzekering van de overledene alles wat u wilt regelen? Zo komt u niet voor onverwachte kosten van de uitvaart te staan. Worden alle kosten gedekt door de uitvaartverzekering of zijn er dingen die voor rekening van de nabestaanden komen?

Uitvaart regelen

Vervolgens kan de uitvaart geregeld worden. Hierbij is het belangrijk dat de wensen van je dierbare worden gerespecteerd. Veel mensen leggen voor hun overlijden vast hoe hun afscheid eruit moet komen te zien, bijvoorbeeld in een gesprek met de uitvaartverzorger, online via ‘Mijn Uitvaartwensen’, in het papieren wensboek, of in een schriftelijke verklaring.

Als u er niet achter kunt komen wat uw naaste zou hebben gewild met betrekking tot de uitvaart, dan zult u zelf hierover een aantal beslissingen moeten nemen. Denk bijvoorbeeld aan een keuze tussen begraven en cremeren, wie er wordt uitgenodigd, de locatie van de uitvaart, de muziek, de bloemen en de kist. Ontdek en laat u inspireren op onze blog.

Verklaring van erfrecht en het testament

Er kan een testament zijn opgemaakt waarin staat hoe de overledene het opgebouwde vermogen (geld, onroerend goed, beleggingen, royalty’s) wil verdelen onder zijn/haar familieleden en eventuele goede doelen. Via het Centraal Testamentenregister kunt u zien of uw overleden dierbare een testament heeft laten opmaken. Een notaris kan dit ook voor u opzoeken.

De notaris verwerkt alle wensen uit het testament in een verklaring van erfrecht, waarop de erfgenamen worden genoemd. De verklaring van erfrecht is nodig om er zeker van te zijn dat alle nabestaanden hun erfenis ontvangen.

Inlichten van verzekeraar(s) en bank(en)

Vergeet niet het overlijden van uw dierbare het overlijden te melden bij de bank waar hij of zij rekeningen met betaalrekeningen, spaarrekeningen of beleggingen heeft. Overleg met de bank(en) wat er met de rekeningen moet gebeuren. Het is mogelijk deze te laten blokkeren, dit hangt echter af van de omstandigheden. Heeft u een gezamenlijke rekening, dan kunt u deze op uw naam laten zetten. Vergeet niet om automatische incasso’s stop te zetten en een overzicht te maken van al uw schulden.

Mogelijk heeft u een verklaring van erfrecht nodig waaruit blijkt dat u de erfgenaam van uw echtgenoot bent om (weer) toegang te krijgen tot de geblokkeerde rekening. Neem daarvoor contact op met de bank(en).

Ook is het handig om alle verzekeringen zo snel mogelijk na het overlijden te laten beëindigen. Denk aan zorgverzekeringen, autoverzekeringen, schadeverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen. Maar ook een telefoon- of fietsverzekering kan van toepassing zijn.

Pensioen en hypotheek

Na overlijden is het belangrijk om ook contact op te nemen met uw hypotheekverstrekker, woningbouwvereniging, werkgever en pensioenfonds. Als er een overlijdensrisicoverzekering is afgesloten voor een naaste, dan verlaagt u daarmee uw maandelijkse hypotheeklasten. De bij de werkgever opgebouwde tegoeden en potjes worden stopgezet, net zoals de pensioenen.

Meer informatie

Hopelijk is het nu duidelijker wat te doen in geval van overlijden. Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of wilt u hulp bij het regelen van zaken rondom de uitvaart? Bel dan met onze medewerkers op 0321 – 745 067.

HIER EEN BROCHURE

Direct overlijden melden (24 uur per dag)

24 uur per dag

Uitvaart regelen

0321 – 745 067

Wij zijn altijd beschikbaar op dit telefoonnummer. Voor het melden van een overlijden kunt u ons 24 uur per dag bereiken. Wij staan 7 dagen per week voor u klaar.

Google Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 58 beoordelingen
js_loader

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this