Een uitvaart regelen: Checklist

Checklist verzorgen uitvaart

Welke stappen moet u ondernemen om een uitvaart te organiseren? Er gebeurt veel, in een kort tijdsbestek. Zou de overleden dierbare een begrafenis of crematie gehad willen hebben? Is er een adressenlijst voorhanden? Hoe regelt u de financiële kant van de uitvaart? Deze checklist laat zien wat u dient regelen.

1. Bij overlijden dient u dit direct te regelen

Huisarts op de hoogte brengen na overlijden

Neem direct na het overlijden van een naaste de volgende stappen:

  1. Informeer de huisarts, of in geval van overlijden in een verpleeghuis, ziekenhuis of verzorgingshuis de behandelend arts.
  2. Breng uw naasten op de hoogte.
  3. Meld het overlijden bij Noach Uitvaartzorg op telefoonnummer 0321 – 745 067. Onze medewerkers zijn 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week.

Onze medewerkers zullen u vragen of u de overledene thuis wilt opbaren of in een uitvaartcentrum. Meer weten, lees hieronder wat u moet doen bij het overlijden van een dierbare.

2. Administratieve zorgen die waarmee u al aan de slag kan gaan

Afgezien van de eigenlijke uitvaart, zijn er nog administratieve zaken die u in gedachten dient te houden. Denk daarbij aan deze administratieve zaken:

  • De gemeente waar uw naaste is overleden en financiële instellingen en verzekeraars dienen op de hoogte worden gesteld van zijn of haar overlijden
  • Bekijken of uw naaste een uitvaartverzekering had. Ook wanneer er geen sprake is van een verzekering kunt u terecht bij Noach Uitvaartzorg
  • Het opzeggen van abonnementen en lidmaatschappen
  • Berekenen van de kosten van een uitvaart

U kunt de melding van overlijden zelf doen, of u kunt uw melding door een uitvaartondernemer laten doen. Verzorgt Noach Uitvaartzorg de uitvaart, dan regelen wij dat ook voor u.

3. Contact opnemen met de uitvaartverzorger

Samen met een uitvaartverzorger kunt u een uitvaart plannen die past bij de voorkeur en persoonlijkheid van uw dierbare. Zo kunt u op de meest geschikte manier afscheid nemen. We hebben meer dan 8 jaar ervaring in het regelen van uitvaarten, hierdoor weten we als geen ander wat er bij het regelen van een uitvaart komt kijken. Onze uitvaartverzorgers kunnen u bij elke stap van het proces begeleiden, zodat u op een mooie manier afscheid kunt nemen. Bel 0321 – 745 067 (24 uur per dag) om het overlijden te melden. Wij maken dan voor u een afspraak met een uitvaartverzorger bij u in de buurt.

4. Uitvaartwensen van de overledene

Bij het regelen van de uitvaart wilt u natuurlijk weten wat de wensen van uw dierbare waren. Daarom bieden wij hulp bij het opstellen van de uitvaartwensen. Dit kan bijvoorbeeld in een goed gesprek met één van onze uitvaartverzorgers, of door een wensenboekje in te vullen.

5. Laatste verzorging en opbaren van de overledene

Vooral de periode tussen het overlijden en de daadwerkelijke uitvaart is voor nabestaanden een belangrijk moment, deze periode biedt u de mogelijkheid om voor de laatste keer dicht bij de overledene te zijn. U kunt bijvoorbeeld aanwezig zijn bij het aankleden en het goed verzorgen van uw naaste. Het is doorgaans al een troost door er alleen al bij te zijn, dat is vaak een belangrijke stap in de rouwverwerking.

6. Begrafenis of crematie

Een van de belangrijkste keuzes die aan de orde zal komen, is of u kiest voor begraven of cremeren van uw geliefde. Waar vroeger de meerderheid van de Nederlanders kozen voor begraven, kiest tegenwoordig meer dan 65% ervoor om hun lichaam te laten cremeren. Als uw overleden dierbare geen beslissing heeft genomen, is het aan u en andere familieleden om te kiezen. We begrijpen dat deze keuze moeilijk is, dus we helpen u hier graag bij.

Begraven

Begrafenis regelen
Mensen kiezen doorgaans voor het laten begraven van hun dierbare, omdat er een plek is die ze kunnen bezoeken om hun geliefde te herdenken. Een urn kan ook worden begraven. Leer meer over begraven en wat hier zoal bij komt kijken.

Cremeren

Crematie regelen
Mensen kiezen om verschillende redenen voor crematie. Sommige mensen beschouwen het als een mooie manier om de herinnering aan een familielid levend te houden door as in een sieraad te laten verwerken of in een tatoeage te laten verwerken. Het uitstrooien van de as kan ook een mooie manier zijn om het leven van de overledene te vieren. Anderen hebben weer een voorkeur voor een crematie, omdat ze hun familie niet onnodig willen belasten met de kosten van de begrafenis en de grafkosten.

7. Locatie en datum van de uitvaart bepalen

Wanneer u zoveel mogelijk familieleden bij de uitvaart wilt betrekken, laat dan de datum en locatie direct na het overlijden van uw dierbare vastleggen. Binnen de wettelijke grenzen kan een uitvaartdienst plaatsvinden uiterlijk zes dagen na het overlijden.

Datum van de uitvaart

De uitvaart mag niet eerder plaatsvinden dan ongeveer zesendertig uur na het overlijden, maar ook niet later dan zes werkdagen na het overlijden uw dierbare. Bij het bepalen van de juiste datum, dient u rekening te houden met bepaalde factoren. De Islam staat vroege uitvaarten toe; Islamitische begrafenissen mogen eerder dan 36 uur plaats te laten vinden. Om dit mogelijk te maken wordt er vervroeging aangevraagd bij de gemeente. Als een uitvaart door onvoorziene omstandigheden niet binnen 6 werkdagen na de datum van overlijden kan plaatsvinden, zullen we dit eveneens regelen met de betrokken instanties. Over het algemeen wordt er alles aan gedaan om de dienst te laten plaatsvinden op de datum die de familie wenselijk acht.

Locatie van de uitvaart

Welke locatie kiest u voor de uitvaart van uw dierbare? Heeft u een voorkeur voor een crematorium of een bepaalde locatie die voor u en uw naaste een bijzondere betekenis had? We helpen u graag bij het kiezen van de ideale locatie.

8. Rouwbezoek ontvangen

Rouwbezoeken kunnen een sterk emotioneel effect hebben. U kunt uw emoties uiten en deze delen met vrienden en familie. Het bezoek bevestigt eveneens dat uw geliefde ook heel belangrijk was voor anderen. Samen met de uitvaartondernemer bepaalt u of u rouwbezoek wilt ontvangen en zo ja, waar en wanneer deze zal plaatsvinden. Thuis of in een uitvaartcentrum? Op vaste tijden of een constante doorloop? Uw uitvaartverzorger regelt het naar uw wens.

9. Rouwdrukwerk verzorgen

Rouwdrukwerk regelen
Het samenstellen van het rouwdrukwerk is vaak een belangrijk onderdeel van het rouwproces. U kunt de rouwadvertentie, rouwbrief of rouwkaart naar wens vormgeven, zodat het passend is bij uw dierbare. Het rouwdrukwerk stelt u samen met de uitvaartverzorger op. De uitvaartverzorger heeft voorbeelden die u als leidraad kunt gebruiken, met deze voorbeelden kunt u een versie ontwerpen die past bij uw dierbare.

10. Een uitvaartkist kiezen

Uitvaartkist kiezen
Bij het kiezen van een uitvaartkist houdt u, naast de kosten, ook rekening met de wensen en karakter van uw overleden dierbare. We hebben verschillende soorten uitvaartkisten in verschillende maten en materialen. Deze uitvaartkisten leveren wij vanuit ons eigen depot, waardoor er geen tijd verloren gaat. U kunt ook kiezen voor een opbaarplank waarop uw dierbare de laatste dagen voor de uitvaart kan worden opgebaard. Zo voelt het alsof uw dierbare alsnog dichtbij is.

11. Bloemen uitzoeken

Gedurende het hele leven, en bij een uitvaartdienst, kunnen bloemen worden gebruikt als een uiting van liefde. De uitvaart persoonlijk maken kan door het kiezen van de juiste kist, of door rouwdrukwerk naar wens te laten otnwerpen, maar met de juiste bloemen kunt u de uitvaart een extra persoonlijke invulling geven. Door bijzondere boeketten of kransen uit te zoeken, kunt u een statement maken over het persoonlijke karakter of levensverhaal van uw dierbare.

12. Staatsievervoer

Het vervoeren van een overledene naar het uitvaartcentrum, het mortuarium of naar de uitvaartdienst is vaak een waardevol moment. Het is van cruciaal belang dat dit respectvol en in passend bij de overledene gebeurt. Naast de gebruikelijke rouwauto’s zijn er tal van mogelijkheden om een overledene over te brengen naar de uitvaartdienst. Zoals een rouwkoe, een verlengde mini, een klassieke rouwauto of met uw eigen wagen.

13. Catering verzorgen

Het is fijn om na een uitvaart herinneringen op te halen met familie en vrienden. Onze uitvaartlocaties beschikken over sfeervolle ontmoetingruimtes met een ruim aanbod aan eten en drinken.

14. De afscheidsbijeenkomst invulling geven

Een afscheidsbijeenkomst is niet zomaar geregeld. Dankzij onze ervaren uitvaartverzorgers staat u er niet alleen voor, zij zullen met u meedenken en ervoor zorgen dat de bijeenkomst past bij uw dierbare. Maak gebruik van onderstaande lijst met onderwerpen, zo bent u er zeker van dat u niets over het hoofd ziet.

Begeleiding

Onze uitvaartverzorgers helpen u graag bij het organiseren van de afscheidsbijeenkomst. Zij zullen een groot deel van de uitvaart invulling geven en u extra hulp geven wanneer u dat nodig acht. Ook het inschakelen van externe specialisten bestaat tot de mogelijkheden, zo kunt u een tekstschrijver inhuren, die u helpt bij het opstellen van een prachtig levensverhaal.

Kistdragers inschakelen

De laatste meters die uw dierbare zal gaan maken, kunnen worden genomen met behulp van kistdragers. Zij zorgen ervoor dat uw dierbare in stijl zijn of haar laatste meters maakt.

Toespraken

Het kan moeilijk zijn om de juiste woorden te vinden. Voor wie in het dagelijks leven vaak toespraken houdt, is ook dit een uitdaging tijdens een uitvaart. Wij helpen u graag, ook bij het opstellen van uw toespraak.

Gedichten schrijven

Creatieve familieleden kunnen vaak zelf een gedicht schrijven. En soms bestaat er al een gedicht of lied dat het karakter van een dierbare perfect beschrijft of uitdrukt. Er zijn een aantal gedichten die we speciaal hebben uitgekozen om te gebruiken tijdens de uitvaartdienst. Wil je deze gedichten niet gebruiken, gebruik ze dan als inspiratie voor uw eigen gedicht.

Foto’s uitzoeken

Door foto’s van uw geliefde te laten zien, krijgt u een levendig beeld van zijn of haar leven tijdens de uitvaartdienst, en helpt u de overledene te herdenken. Het uitzoeken van fotomateriaal maakt deel uit van het rouwproces, het roept herinneringen op en brengt gesprekken op gang. Als u de foto’s tijdens voor de dienst aan ons aanlevert, zorgen wij ervoor dat deze op een aansprekende manier worden gepresenteerd aan alle genodigden. We kunnen ook een fotopresentatie voor u opzetten, maar daar zijn kosten aan verbonden.

Video’s uitzoeken

Vrijwel iedereen heeft een smartphone. Er wordt dan ook veel gefilmd. Deze video’s kunnen een persoonlijke en passende invulling geven aan de uitvaartdienst. De video’s in mp4-formaat kunnen worden aangeleverd bij de uitvaartverzorger zodat ze tijdens de dienst kunnen worden afgespeeld.

Muziek uitzoeken

Muziek kan verdriet verlichten, daarom wordt het vaak gespeeld bij uitvaartdiensten. Vaak kiest men voor muziek waarvan men weet dat de overledene het leuk vond of waarvan de teksten iets hebben dat hen doet denken aan de overledene. Wij helpen u graag bij het samenstellen van de uitvaartmuziek en zorgen ervoor dat elk lied of muzieknummer tijdens de dienst de aandacht krijgt die het verdient.

15. Samenzijn en condoleance

Na afloop van de dienst geeft een condoleance de genodigden vaak extra steun. Doorgaans kiest men dan ook voor een condoleance, het hoeft echter niet. De nabestaanden beslissen uiteindelijk zelf of ze dit willen doen. Mensen combineren dit vaak met een drankje en een hapje. We kunnen de catering ook voor u verzorgen.

16. Na de uitvaart

Na de uitvaart zijn er nog enkele dingen die u als nabestande dient te regelen. We helpen u graag bij deze klus.

Grafsteen of asbestemming

Na de begrafenis is het mogelijk een steenhouwer in te schakelen om een grafsteen voor uw dierbare te laten maken. Houd er rekening mee dat er een lange levertijd zit tussen het plaatsen van de bestelling en het leveren van de grafsteen. Na de crematie kies je waar je de as wilt verstrooien; we noemen het de asbestemming.

Herinneringsproducten

Herinneringsproducten kunnen ook worden geleverd - zoals dit assieraad in de vorm van een hanger
Ook wanneer uw dierbare er niet meer is, kun je deze alsnog dichtbij u hebben. In gedachten, maar ook met een (uniek) herinneringsproduct. De as van uw dierbare kan worden verwerkt in of op een herinneringsproduct.

Regelen na de uitvaart

Na de uitvaart bent u nog bezig met het verwerken van het verlies. Toch dient u enkele essentiële financiële en juridische zaken af te handelen. Denk daarbij aan het opzeggen van verzekeringen of het sluiten van bankrekeningen. Deze zorgbehoeften worden belangrijker na het verlies van een partner. Thuiszorg kan in deze periode helpen. Ook met andere zorgen kunnen wij u helpen.

BROCHURE HIER

Uitvaart regelen

0321 – 745 067

Wij zijn altijd beschikbaar op dit telefoonnummer. Voor het melden van een overlijden kunt u ons 24 uur per dag bereiken. Wij staan 7 dagen per week voor u klaar.

Google Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 58 beoordelingen
js_loader

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this