Thanatopraxie

Vertraging van de natuurlijke ontbinding

Lichte balseming van het lichaam

Na het overlijden verslechtert de staat van het lichaam snel. Dit is een natuurlijk proces dat ook wel bekend staat als ‘natuurlijke ontbinding’. Om dit proces tijdelijk stil te leggen, wordt gebruikgemaakt van thanatopraxie.

Thanatopraxie kun je zien als een soort van balsem. Dit balsem wordt op het lichaam gesmeerd, waarmee de ontbinding van het lichaam tijdelijk tegengegaan wordt. Het lichaam hoeft hierdoor tijdens de opbaring niet gekoeld te worden.

Hier gaat dit artikel over:

Resultaat van thanatopraxie

Thanatopraxie zorgt er onder andere voor dat:

  • Het lichaam hoeft tijdens de opbaring tijdelijk niet gekoeld te worden. In de dagen voorafgaande aan de uitvaart moet het lichaam wel gekoeld blijven.
  • De ontbinding van het lichaam volledig stopgezet wordt. Het lichaam ziet er hierdoor tot aan de uitvaart een stuk mooier en natuurlijker uit.
  • De huid een natuurlijke gloed krijgt. De menselijke huid verandert na het overlijden direct, maar met thanatopraxie ziet de huid er alsnog goed uit op het moment van de uitvaart.
  • Tijdens de uitvaart er geen nare geuren vrijkomen. Dit is niet alleen tijdens de uitvaart het geval, maar ook tijdens de opbaring. Doordat een vervelende geur wegblijft, is het mogelijk om op een fijne en liefdevolle manier afscheid te nemen.
  • Opbaring thuis is ook mogelijk. Heeft u de wens dat de overledene in zijn/haar opgebaard wordt? Dankzij thanatopraxie behoort dit tot de mogelijkheden.

Werking van thanatopraxie

De werking van thanatopraxie kan het beste als volgt omschreven worden: bij thanatopraxie wordt een balsemvloeistof het lichaam ingebracht, waarmee de ontbinding tijdelijk stopgezet wordt.

U kunt thanatopraxie enigszins vergelijken met een nierdialyse. Bij een nierdialyse wordt vervuild bloed uit het lichaam gehaald, verschoond en weer terug in het lichaam gebruikt. Bij thanatopraxie wordt er dus een vloeistof in het lichaam gebracht, waarna deze vloeistof langzaam uit het lichaam gedreven wordt. Als daar sprake van is, is er sprake van ontbinding van het lichaam. Met thanatopraxie wordt dit proces dus tijdelijk stopgezet.

Het normale ontbindingsproces wordt met maximaal tien dagen stopgezet. Tijdens deze tien dagen blijft het vochtgehalte in het lichaam op pijl, waardoor de huid een natuurlijke kleur blijft houden. Ook wordt hiermee voorkomen dat het gezicht smaller wordt; dit is een normaal verschijnsel na het overlijden.

Toepassing van thanatopraxie

Het balsemen van een lichaam is iets dat al geruime tijd gebeurd. Pas sinds 2010 is het toegestaan om thanatopraxie in ons land te gebruiken. Voor die tijd was het nog verboden, terwijl deze balseming wel in veel omringende landen al gebruikt werd.

De benaming thanatopraxie komt overigens uit Frankrijk. Het behandelen van een overleden persoon met thanatopraxie is daar al jarenlang gebruikelijk. Het woord zelf is afgeleid van de Griekse god van de dood; Thantos.

Wilt u meer informatie over thanatopraxie? Neem gerust contact met ons op. Wij beantwoorden graag al uw vragen en verzorgen graag de uitvaart van uw dierbaar persoon. Op onze website vindt u meer informatie over ons, onze diensten en onze werkwijze.

Uitvaartverzorgers Linda Ronald en Erwin

Veelgestelde vragen

Wij hebben opgemerkt dat bepaalde vragen vaker aan ons worden gesteld. Daarom onderstaand antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat doen ze bij thanatopraxie?

Tijdens de thanatopraxie behandeling wordt er door de verzorger een conserverend middel in de bloedbaan van de overledene gespoten. Andere lichaamsvloeistoffen worden tegelijkertijd afgevoerd. De verzorger masseert vervolgens het lichaam van de overledene om de conserverende vloeistof goed over het lichaam te verdelen. Na het licht balsemen van het lichaam van de overledene, wordt deze door de verzorger weer aangekleed.

Hoe ziet een gebalsemd lichaam eruit?

Thanatopraxie wordt gebruikt omdat deze behandeling cosmetische voordelen kent. Eventuele lijkvlekken verdwijnen, net zoals lijkbleekheid. Dit ziet u vooral terug bij de hals, oren en handen. De vloeistof wordt voorzien van een rozige kleurstof, waardoor het lichaam van de overledene een natuurlijke kleur krijgt.

Hoelang blijft het lichaam “goed” na het balsemen / thanatopraxie?

Thanatopraxie zorgt ervoor dat het lichaam van een overledene langer geconserveerd blijft, de natuurlijke ontbinding duurt langer. Een gebalsemd lichaam blijft doorgaans goed tot aan de daadwerkelijke uitvaart.

Contact met ons opnemen

Kantoor

Ambachtshof 24, 8251 KV, Dronten

Contact

E-mail: info@noachuitvaartzorg.nl
Telefoon: 0321 – 745 067

Openingstijden

Melden overlijden: 24 uur per dag
Kantoor: Maandag t/m vrijdag van 08:00 t/m 17:00 uur