Wij zijn dag en nacht bereikbaar

Toespraak schrijven

Een afscheidstoespraak in 10 stappen

Stap 1

Praat met familie en vrienden over de overledene. Luister naar hun verhalen en emoties en maak hier aantekeningen van.

Stap 2

Zoek een rustige plek op waar je niet gestoord kunt worden. Reflecteer op je eigen gevoelens en gedachten over de overledene en schrijf deze op.

Stap 3

Haal samen met naaste familieleden herinneringen op aan de overledene. Noteer alle relevante verhalen en anekdotes die je mogelijk in de toespraak kunt gebruiken.

Stap 4

Stel jezelf en anderen belangrijke vragen over de overledene, zoals wat hij of zij voor jou heeft betekend, dierbare herinneringen, passies, en hoe de overledene in het leven stond. Schrijf de antwoorden op.

Stap 5

Bepaal de kernboodschap van je toespraak. Wat wil je absoluut overbrengen? Zoek in je aantekeningen naar verhalen en anekdotes die deze boodschap ondersteunen.

Stap 6

Begin je toespraak met een sterke opening om direct de aandacht van je publiek te grijpen. Dit kan een persoonlijke herinnering, een opmerkelijk citaat of een diepe emotie zijn.

Stap 7

Structureer je toespraak. Zorg voor een duidelijke introductie, een kern waarin je de hoofdboodschap en ondersteunende verhalen vertelt, en een slot waar je de toespraak afrondt en eventueel een laatste eerbetoon brengt.

Stap 8

Gebruik levendige beschrijvingen en concrete voorbeelden om je verhalen tot leven te brengen. Dit maakt je toespraak persoonlijker en herkenbaarder voor het publiek.

Stap 9

Oefen je toespraak meerdere keren. Dit helpt je om vloeiender te spreken en geeft je een kans om de timing en de flow van je verhaal te perfectioneren.

Stap 10

Wees op de dag van de uitvaart voorbereid op emoties, zowel bij jezelf als bij je publiek. Neem de tijd, adem rustig en spreek vanuit je hart.

Hopelijk geeft dit je een compleet overzicht en helpt het je bij het schrijven van een betekenisvolle afscheidstoespraak.