Repatriëring

Terughalen (repatriëring) van uw overleden dierbare

Praktische hulp bij het repatriëren

Is uw partner, familielid of ander dierbaar persoon in het buitenland overleden? Het terughalen van de overledene naar Nederland wordt met de term repatriëring aangeduid. Voor het terughalen van de overledene is het zaak om een uitvaartonderneming of uitvaartverzekeraar in te schakelen.

Vanuit Noach Uitvaartzorg staan wij u graag op dit gebied bij. Wij nemen alle praktische zaken voor u uit handen, zorgen voor een passende repatriëring en staan u ook tijdens en na de uitvaart bij. Neem gerust contact met ons op voor het bespreken van alle mogelijkheden.

Hier gaat dit artikel over:

Wel of geen verzekering bij repatriëring?

Voorafgaande aan de repatriëring is het belangrijk om naar de situatie te kijken. Heeft de overledene een uitvaartverzekering lopen? Of is er bijvoorbeeld sprake van een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met dekking voor repatriëring bij overlijden?  

Was de overledene verzekerd via bijvoorbeeld een reisverzekering of uitvaartverzekering? Dan is het zaak om de alarmcentrale van de verzekeraar te contacten. De verzekeraar regelt vervolgens met u de repatriëring.

Was de overledene niet verzekerd? Dan kunt u van onze diensten gebruikmaken. De kosten voor de repatriëring komen voor uw rekening, maar daar informeren we u graag uitgebreid over.

Weet u niet zeker of de overledene verzekerd was? Dan is het advies om het Verbond van Verzekeraars te contacten. Zij kunnen uitzoeken of de overledene wel of niet verzekerd was. Het lastige hierbij is dat het Verbond van Verzekeraars zo’n 3 maanden nodig heeft om dit uit te zoeken. Concreet betekent dit dat u eerst de repatriëring en uitvaart voor moet schieten, waarna u mogelijk (een deel van) de kosten vergoed krijgt.

Wat moet er in het buitenland geregeld wordt?

Bij een overlijdenssituatie in het buitenland moeten er tal van zaken geregeld worden. Indien u van onze diensten gebruikmaakt, nemen wij zoveel mogelijk praktische zaken voor u uit handen.

Zo is het van belang dat een arts in het buitenland het overlijden vaststelt. Indien u samen met de overledene in het buitenland bent, is het advies om het paspoort bij de overledene te houden. Waardevolle spullen, zoals sieraden, kunt u wel het beste zelf meenemen.

Vermoedt u dat er sprake is van een ongeval of misdrijf? Dan is het zaak dat de politie ingeschakeld wordt. Verder is het zaak dat het overlijden gemeld wordt bij de lokale autoriteiten. Van de lokale autoriteiten krijgt u vervolgens 2 documenten mee; de laissez-passer (tijdelijk reisdocument) en de overlijdensakte. Deze twee documenten zijn benodigd om de overledene terug naar Nederland te kunnen brengen.

Vraag bij de lokale autoriteiten meerdere afschriften van de overlijdensakte op. In de toekomst heeft u deze akte nog nodig, bijvoorbeeld om het overlijden ook bij andere instanties/organisaties te melden.

Uitvaart in Nederland regelen

De repatriëring van een overleden persoon uit het buitenland is specialistisch werk. Om dit zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen, doet u er verstandig aan om een specialist in te schakelen. Bij Noach Uitvaartzorg zijn wij u graag van dienst met de repatriëring.

Ook verzorgen wij met de grootst mogelijke zorg en respect de uitvaart van de overledene. Wij komen met u in contact om alle wensen te bespreken en om uitvaart vorm te geven. Vooraf zijn er veel zaken waar u over na moet denken:

  • Soort uitvaart. Wilt de overledene graag begraven of gecremeerd worden?
  • Locatie van de uitvaart. Op welke locatie moet de uitvaart plaatsvinden?
  • De genodigden. Wie moeten er een rouwkaart ontvangen en wie moeten genodigd worden voor de uitvaart?
  • Kist. Voor de uitvaart moet een kist uitgezocht worden.
  • Toespraken, foto’s en muziek. Voor de uitvaart moet u nadenken over het tonen van foto’s, het afspelen van muziek en het houden van toespraken.
  • Rouwbloemen. Het is gebruikelijk om op de kist, vanuit de nabestaanden, rouwbloemen te leggen.
  • Opbaren en verzorging. Voorafgaande aan de uitvaart moet de overledene opgebaard en verzorgd worden.

Voor al deze zaken staat onze uitvaartverzorger u graag bij. U kunt met al uw vragen bij onze uitvaartverzorger terecht, terwijl onze uitvaartverzorger zoveel mogelijk praktische zaken voor u uit handen neemt. Zo staat onze uitvaartverzorger in contact met de locatie en adviseert hij of zij u op alle mogelijke fronten.

Indien er sprake van een repatriëring is, is het overlijden veel onverwacht. Ga daarom goed na of u meer weet over de uitvaartwensen van de overledene. Mogelijk heeft de overledene dit in een wensenlijstje benoemd. Mocht er sprake van een wensenlijstje zijn, zorgen wij er voor dat de wensen van de overledene zoveel mogelijk opgevolgd worden. Uiteraard in overleg met u en uw nabestaanden.

Kunt u ondersteuning gebruiken op het gebied van repatriëring? En wilt u de uitvaart door ons laten verzorgen? Neem contact met ons op en we bespreken graag alle mogelijkheden met u. Vanuit Noach Uitvaartzorg doen wij er alles aan om zoveel mogelijk zaken uit uw handen te nemen. Daarmee heeft u meer tijd en aandacht voor het rouwproces.

Contact met ons opnemen

Kantoor

Ambachtshof 24, 8251 KV, Dronten

Contact

E-mail: info@noachuitvaartzorg.nl
Telefoon: 0321 – 745 067

Openingstijden

Melden overlijden: 24 uur per dag
Kantoor: Maandag t/m vrijdag van 08:00 t/m 17:00 uur