Nazorg
Een aantal handige telefoonnummers:
Verzekeringskamer: 080 – 0020 10 68
Notaristelefoon: 090 – 0346 93 93
Landelijk Steunpunt Rouwbegeleiding: 030 – 276 15 00
SOS telefonische hulpdienst: 090 – 007 67
Stichting Achter de Regenboog: 030 – 236 82 82 (voor kinderen)
Bewaar de akte van overlijden goed en maak eventueel meerdere kopieën. Deze akte heeft u nodig bij het afwikkelen van veel zaken.
Is er een testament opgemaakt? Zo ja, direct contact opnemen met de betreffende notaris.
Laat in overleg met de notaris een Verklaring van erfrecht/executele met eventueel een boedelvolmacht opstellen. Hierin staat of er een testament is, wie de erfgenamen zijn en wie de executeur is. Deze verklaring hebben de nabestaanden nodig om zaken te regelen.
Stel de bank van de overledene op de hoogte. Banken blokkeren automatisch de rekeningen. Sommige noodzakelijke betalingen worden wel voortgezet, zoals bijv. gas, elektra en de betalingen voor de uitvaartkosten. Vraag de bank naar de geldende procedures rondom het stopzetten van betalingen.
Is de giro-, bank- of spaarrekening geblokkeerd? Maak dan een afspraak met een notaris voor het verkrijgen van een Verklaring van Erfrecht.
Regel de nieuwe bevoegdheid voor de bankrekeningen. Hiervoor kan een Verklaring van Erfrecht nodig zijn. Met deze verklaring kunt u bij de bank een lijst opvragen van de rekeningen, leningen en hypotheken van de overledene. Ook kunt u afstemmen of betalingen online verricht kunnen worden.
Wijzig de tenaamstelling van de bankrekeningen en spaarrekening in 'erven van ....'.
Inventariseer banksaldi per overlijdensdatum.
Hef rekeningen op en zorg dat eventuele openstaande posten worden voldaan.
Zeg automatische afschrijvingen op, inventariseer creditcards en zeg ze op.
Breng de voormalige werkgever, uitkeringsinstantie of pensioenfondsen op de hoogte en vraag, indien van toepassing, een overlijdensuitkering aan. Bent u niet zeker van de namen van werkgevers of instanties waarbij pensioen is opgebouwd, neem dan contact op met de vestiging van De Nederlandsche Bank in Apeldoorn. www.dnb.nl
Vraag indien van toepassing een sociale uitkering, zorgtoeslag, tegemoetkoming in de studiekosten, verlaging van belastingtarieven of huursubsidie aan.
Vraag eventueel een nabestaanden- of wezenpensioen aan.
Informeer huisarts of behandelend arts zoals bijvoorbeeld tandarts, fysiotherapeut, logopedist etc.
Regel eventueel ondersteuning, zoals thuiszorg of gezinshulp.
Vraag indien van toepassing een Algemene Nabestaandenwet (ANW) uitkering aan.
Wijzig indien van toepassing de ziektekostenverzekering.
Wijzig indien van toepassing de pensioenuitkering. De AOW-uitkering wordt automatisch gestopt of aangepast. Kijk ook op www.duidelijkpensioen.nl
Wijzig eventuele huursubsidie/woonlastentoeslag.
Wijzig eventuele bijstandsuitkeringen. Kijk ook op www.overlijden-overheid.nl
Regel indien van toepassing de voogdij voor minderjarige kinderen.
Verzilver eventuele uitvaartpolissen.
Zeg verzekeringen op die niet meer nodig zijn. Laat zo nodig de tenaamstelling wijzigen van verzekeringen die wel moeten doorlopen, maar op naam van de overledene staan (brand-, opstal- en reisverzekeringen). Vraag om restitutie van eventueel teveel betaalde premie. Zorg dat u de polisnummers, persoonsgegevens en de akte van overlijden bij de hand heeft.
Ga na of er verzekeringen zijn die premievrij worden bij overlijden.
Incasseer de uitkering van de levensverzekering of bijvoorbeeld de ongevallenverzekering.
Inventariseer lopende schulden zoals belastingschulden, leningen, hypotheek, openstaande nota's en uitvaartkosten. Als er persoonlijke leningen zijn afgesloten of aankopen zijn gedaan op afbetalingsvoorwaarden, ga dan na of het resterende bedrag in verband met het overlijden is kwijtgescholden.
Had de overledene een bankkluis? Bepaal dan wat u met de inhoud doet.
Regel zaken met betrekking tot effectendepots, ontroerend goed en effecten.
Regel alle belastingzaken zoals aangifte inkomstenbelasting en succesierecht. Bewaar hiervoor alle nota's van de uitvaart.
Schrijf eventuele auto's binnen op naam van de nieuwe eigenaar. Bij overlijden van een kentekenhouder is de nieuwe eigenaar/houder van het voertuig verplicht om binnen vijf weken na het overlijden het kentekenbewijs op diens naam over te schrijven. www.rdw.nl
Vraag om teruggave motorrijtuigenbelasting als er een auto is waar na het overlijden niet meer in wordt gereden.
Ga na of het mogelijk is een verlaging van bepaalde tarieven aan te vragen, bijvoorbeeld milieubelasting. Dit is aan de orde al u bijvoorbeeld van een twee- naar een eenpersoonshuishouden gaat. Als door een overlijden een deel van het inkomen wegvalt, bestaat de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor subsidieregelingen, zoals huursubsidie / woonlastentoeslag en studievergoedingen.
Zeg abonnementen, lidmaatschappen en contributie op (krant/tijdschriften/verenigingen/sportschool/kerk/vakbond/omroep... etc.) Bankafschriften kunnen vaak duidelijk maken waar de overledene een lidmaatschap had.
Wijzig of beëindig contracten voor vaste en mobiele telefoon, internet etc.
Wijzig of beëindig contracten met nutsbedrijven.
Stel alle instanties op de hoogte waar de overledene staat geregistreerd.
Stel de huiseigenaar/verhuurder of woningbouwvereniging op de hoogte. Zeg het contract op of zet het op naam van de partner.
Indien de overledene een Koninklijke onderscheiding had, kijk dan op www.lintjes.nl of de onderscheiding na het overlijden terug gezonden moet worden.
Paspoort en rijbewijs hoeven niet te worden ingeleverd.
Er zal nog lang post binnenkomen voor de overledene. Als het huis niet bewoond blijft door een nabestaande, laat de post dan doorsturen naar een ander adres. Kijk op www.postnl.nl/nabestaandenservice
Informeer familie, vrienden en kennissen op sociale netwerken, zoals Facebook, Instagram, Twitter etc.
Inventariseer de inboedel en verdeel huisraad en persoonlijke zaken. Voor overbodige zaken kunt u een opkoper laten komen of u kunt ze weggeven aan instellingen die er nog een nuttige bestemming voor zoeken, zoals het Leger des Heils.
Regel de eventuele asbestemming met het crematorium of maak uw keuze voor een grafmonument of vervolgscriptie. Als het graf op naam van de overledene staat, moet het grafrecht worden overgeschreven op naam van een andere rechthebbende.