Wat te doen na een overlijden?

In de nasleep van de uitvaart is het verdriet nog vers. Het kan een uitdaging zijn om tijd vrij te maken voor de dingen die u nog moet doen. Deze dingen moeten echter zo snel mogelijk worden geregeld. Met welke dingen moet u rekening houden?

Waar moet je aan denken na een overlijden?

Financiele zaken regelen na overlijden
Na een overlijden moeten veel financiële en juridische zaken worden geregeld. Denk na over het opzeggen van verzekeringen, het regelen van een verklaring van erfrecht en het aanvragen van eventuele uitkeringen. Maar vergeet niet om kleinere zaken ook te regelen zoals het opzeggen van abonnementen, het inleveren van het paspoort en het regelen van eventuele zorg.

Doorgeven van een overlijden

Wanneer er een familielid of partner overlijdt, is het verstandig dit zo snel mogelijk door te geven aan enkele instanties. Denk daarbij de bank, een woningcorporatie of de hypotheekverstrekker, maar ook de pensioenfondsen. Bankrekeningen kunnen worden opgezegd, de huur kan worden opgezegd en eventueel kan er een nabestaandenpensioen worden aangevraagd.

Kort na het overlijden heeft u een overlijdensakte ontvangen. Organisaties vragen hier vaak om. Stuur altijd een kopie van de akte. Zowel de Belastingdienst als het UWV en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) worden automatisch door de gemeente geïnformeerd bij overlijden.

Minderjarigen: gezag en voogdij

Gezag en voogdij regelen bij minderjarigen na de uitvaart
Als de overledene minderjarige kinderen achterlaat, dient de andere ouder als voogd worden aangemerkt. Als er geen andere ouder is, dan dient de voogdij te worden geregeld. Als niemand in een testament als voogd is aangewezen, bepaalt de rechter wie voor de kinderen zorgt. Overlijdt (uw) ex-partner en heeft u geen ouderlijk gezag? Dan dient u dit aan te vragen bij de rechtbank.

Uitkeringen

Mogelijk komt u als nabestaande in aanmerking voor een nabestaandenuitkering. Partners met een geregistreerd partnerschap, weduwen en weduwnaren krijgen automatisch een nabestaandenuitkering van de SVB. Samenwonende stellen moeten voor zichzelf een aanvraag indienen.

Ook kunt u in aanmerking komen voor subsidies, gemeentelijke kortingen of toeslagen. Hier is doorgaans sprake van wanneer een partner is overleden. U kunt bij de Belastingdienst navragen of u recht heeft op (meer) huurtoeslag of zorgtoeslag.

Door het verlies van uw partner komt u mogelijk in aanmerking voor gemeentelijke subsidies. Als een lid van uw huishouden overlijdt, kan dit gevolgen hebben op de gemeentelijke belastingen die u betaalt.

Erfenis verdelen

Gezag en voogdij regelen bij minderjarigen na de uitvaart
Na iemands overlijden moet ook de erfenis worden afgewikkeld. Hiervoor wordt doorgaans een notaris ingeschakeld. Hij of zij helpt u bij het afhandelen van juridisch ingewikkelde procedures die hiermee samenhangen.

Abonnementen en verzekeringen

Verzekeringspolissen moeten worden geschorst of worden gewijzigd. Als uw partner is overleden, kan het handig zijn om na te gaan welke verzekeringen u samen heeft. Met een naamswijziging kan de verzekeraar uw verzekering(en) gemakkelijk op uw naam zetten. Zeg ook andere abonnementen op, zoals tijdschriften of de sportschool.

Financieel inzicht

Het verlies van een naaste kan gevolgen hebben voor uw financiën. Dit is vooral het geval wanneer de partner wegvalt. Het is daarom een goed idee om uw budget te herzien. Wat zijn uw inkomsten en (vaste) lasten? Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Thuiszorg regelen

Mogelijk heeft u gespecialiseerde zorg nodig, vooral wanneer de zorg eerder door uw partner werd verleend. Staat u er alleen voor en voelt u zich ongemakkelijk, heeft u ondersteuning of bijvoorbeeld thuiszorg nodig, vraag dan om hulp.

Belastingaangifte doen

Belastingaangifte doen na overlijden
U dient gewoon aangifte te doen bij de Belastingdienst, ook over het jaar waarin uw partner of familielid is komen te overlijden. De Belastingdienst verstrekt automatisch een aangiftebiljet aan nabestaanden. Indien u fiscaal partner was van de overledene, dan mag u nog het gehele jaar fiscaal partners blijven.

Auto laten overschrijven

Had de overleden persoon een auto? Zorg er dan voor dat u binnen 5 weken de auto op naam heeft geschreven. De RDW stuurt u automatisch een formulier om dit te regelen. Als u besluit de auto aan iemand anders te verkopen, dan dient het kenteken binnen een week te worden overgeschreven.

Paspoort inleveren

Een Nederlands paspoort is en blijft eigendom van de Nederlandse staat. Daarom moet het na overlijden worden ingeleverd bij de gemeente. Er is geen wettelijke termijn waarbinnen dit moet gebeuren. Het is raadzaam dit pas te doen zodra alle administratieve zaken zijn geregeld. Het kan zijn dat u een kopie van het paspoort nodig heeft om bepaalde zaken te regelen.

Koninklijke onderscheidingen blijven ook altijd eigendom van de Nederlandse staat. Daarom moeten deze worden ingeleverd wanneer iemand komt te overlijden. Betekent die onderscheiding iets voor u? Dan kunt u tegen betaling de onderscheiding in bruikleen houden.

Social media

Had uw partner of familielid profielen op sociale media zoals Facebook, Instagram en Twitter? Vergeet deze pagina’s niet te verwijderen. U kunt er voor kiezen om de accounts te laten bestaan als herinnering. Wilt u dit ook? Houd er dan rekening mee dat deze moeten worden beheerd.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Heeft u hulp nodig bij het regelen van deze zaken? Bel dan onze Uitvaartinformatielijn op 0321 – 745 067. Wij staan altijd voor u klaar.

Uitvaart regelen

0321 – 745 067

Wij zijn altijd beschikbaar op dit telefoonnummer. Voor het melden van een overlijden kunt u ons 24 uur per dag bereiken. Wij staan 7 dagen per week voor u klaar.

Google Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 58 beoordelingen
js_loader

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this