Multiculturele uitvaart

Elke religie zijn eigen gebruiken & rituelen

Een uitvaart passend bij uw religie

Elke religie kent zijn eigen rituelen. Deze rituelen komen in het dagelijkse leven terug, maar ook gedurende een uitvaart. De rituelen van uw geloof respecteren wij en verwerken we met de grootst mogelijke zorg in de uitvaart. Het afscheid nemen van uw dierbaar persoon is op deze manier in overeenstemming met uw geloofsovertuiging.

De geloofsovertuigingen verschillen per geloof, per afkomst en per familie. Om een multiculturele uitvaart te verzorgen, komen wij graag met u in contact. We horen graag uw verhaal aan, uw geloofsovertuigingen aan en uw wensen met betrekking tot de uitvaart. Heeft de overledene voor zijn/haar dood een wensenlijstje ingevuld? Dan houden wij dat lijstje gedurende de voorbereidingen als leidraad, in overleg met uw bijkomende wensen.

In ons jarenlange bestaan hebben wij veel multiculturele uitvaarten mogen verzorgen. Wij hebben hierdoor veel ervaring opgebouwd en begrijpen als geen ander wat het belang van rituelen is. Ongeacht wat uw geloofsovertuiging is of wat de rituelen zijn, verzorgen wij voor u en de overige nabestaanden een passende uitvaart.

Hier gaat dit artikel over:

Islamitische begrafenis

Bij de islam is er sprake van de nodige gewoonten en rituelen rondom een uitvaart. Binnen dit geloof en voorafgaand de uitvaart wordt de boodschap ‘Allah die het leven geeft en Allah die het leven neemt’ als leidraad genomen. Tijdens het verzorgen van een islamitische begrafenis nemen wij deze boodschap ter harte.

Na het overlijden wordt een overleden moslim gewassen door familieleden en vrienden. Dit gebeurt door een rituele bewassing, waarna het lichaam in doeken gewikkeld wordt. Na het dodengebed wordt het lichaam zo snel mogelijk begraven.

De begrafenis zelf kent de nodige rituelen. Zo is het bij een islamitische begrafenis gebruikelijk dat het lichaam in de kost op zijn of haar rechterzijde wordt gelegd met het gezicht naar Mekka toe. Nadat de kist enkele keren met water besproeid is, wordt het graf gesloten. Een crematie komt in de islamitische gemeenschap niet voor.

Wilt u door ons een islamitische begrafenis laten verzorgen? Neem contact met ons op en wij kunnen zo snel mogelijk bij u langs. Tijdens ons kennismakingsgesprek stellen wij ons voor en horen wij uw wensen aan. Samen bespreken we vervolgens alle mogelijkheden en geven we de begrafenis vorm.

Chinese begrafenis

In de Chinese cultuur bestaan er onwijs veel rituelen, tradities en gebruiken. Om een Chinese uitvaart vorm te geven, horen we daarom graag uw wensen aan. Aan de hand van uw wensen stellen wij, samen met u, de uitvaart volledig samen.

Het is bij een Chinese begrafenis vaak gebruikelijk dat de nabestaanden in een rouwcentrum nog eenmaal afscheid kunnen nemen. De kist wordt vervolgens gesloten en naar de begraafplaats gereden. Hierbij stopt de rouwstoet bij het huis van de overledene; in/bij dit huis worden vervolgens wierookstokjes aangestoken.

Het kist wordt bij het graf geplaatst, waarna de familie nog enkele rituelen uitvoert. U kunt hierbij denken aan het neerzetten van dodengeld, het neerzetten van voedsel en het neerzetten van geschenken. Deze rituelen worden vervolgens vaak opgevolgd door het strooien van rijst over de kist.

Wilt u een Chinese begrafenis laten verzorgen? Bij Noach Uitvaartzorg doen wij dit met het grootst mogelijke respect en de grootst mogelijke zorg. Wij hebben al veel Chinese begrafenissen mogen verzorgen, waardoor wij volledig op de hoogte zijn van de gebruikelijke rituelen en tradities. 

Afro-Surinaamse uitvaart

Een Afro-Surinaamse uitvaart is ten opzichte van veel andere uitvaarten uniek. Bij een Afro-Surinaamse uitvaart draait het veelal om het maken van plezier en het zingen van vele liederen. Dit zijn rouwliederen, maar het is hierbij gebruikelijk om uitbundig te dansen en het leven te vieren.

Tijdens een Afro-Surinaamse uitvaart komt de kleur wit veelal naar voren. Zo is het gebruikelijk om in witte kleding naar een dergelijke uitvaart toe te gaan. Ook de kist en de rouwauto zijn veelal in het wit uitgevoerd.

Voorafgaande aan de begrafenis is het gebruikelijk om een rituele wassing te doen. De uitvaart is uitbundig, waarna na de begrafenis nog veel herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd worden. In deze cultuur wordt het overlijden namelijk niet als eindstadium gezien. Na het overlijden wordt het leven intens doorgevierd.

Wilt u een Afro-Surinaamse uitvaart laten verzorgen? Wij hebben in de afgelopen jaren meerdere Afro-Surinaamse uitvaarten mogen verzorgen. Wij weten wat de rituelen zijn en verwerken deze met de grootst mogelijke zorg in de uitvaart. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Joodse uitvaart

In de Joodse gemeenschap wordt met erg respectvol met doden omgegaan. Rondom het sterven, de uitvaart en rouw zijn duidelijke voorschriften en regels opgesteld.

Zo is het bij een Joodse uitvaart gebruikelijk dat familie of vrienden de laatste verzorging van het lichaam doen. Dit gebeurt veelal aan de hand van een rituele wassing.

Bij een Joodse uitvaart is het bovendien gebruikelijk dat deze zo snel mogelijk plaatsvindt. Wenselijk hierbij is dat dit binnen 36 uur na het overlijden plaatsvindt, maar daarvoor moet toestemming verleend worden door de officier van justitie. Voor het aanvragen van deze toestemming staan wij u graag bij.

Tot slot is er bij een Joodse uitvaart altijd sprake van een begrafenis. Een crematie komt in de Joodse gemeenschap niet voor. Wilt u meer informatie over een Joodse uitvaart? Of wilt u door ons een Joodse uitvaart laten verzorgen? Neem contact met ons op voor het bespreken van alle mogelijkheden.

Boeddhistische uitvaart

In het boeddhistische geloof draait alles om het bewust leven van het leven. Dit uit zich ook in de uitvaart; een boeddhistische uitvaart kenmerkt zich door een bewuste uitvaart. Een uitvaart die niet als het einde van het leven gezien wordt. Binnen dit geloof wordt uitgegaan van de reïncarnatie.

Een boeddhistische uitvaart kenmerkt zich door specifieke rituelen. Dit begint al vlak na het overlijden; het lichaam wordt na het overlijden voor een paar uur niet aangeraakt. Vervolgens worden verschillende rituelen en gebeden uitgevoerd. Wat deze rituelen en gebeden zijn, verschilt veelal. Binnen dit geloof is er namelijk ruimte voor verschillende rituelen en gebruiken.

Wilt u een boeddhistische uitvaart laten verzorgen? Bij Noach Uitvaartzorg hebben wij hier veel ervaring mee. Wij verzorgen een boeddhistische uitvaart met het grootst mogelijke respect en de grootst mogelijke zorg. Neem gerust contact op voor het bespreken van de mogelijkheden.

Hindoestaanse uitvaart

Tijdens een Hindoestaanse uitvaart draait alles om de goddelijke oerbron; het Brahman. Alles wat in het leven ontstaat heeft betrekking op deze oerbron. Binnen het Hindoestaanse geloof gaat men er vanuit dat het lichaam na het overlijden snel terugkeert naar deze oerbron.

Onder andere daarom kiezen de meeste Hindoestanen voor een crematie. Volgens hindoeïsme is dit namelijk de snelste manier om het lichaam weer terug te laten keren bij de bron. Kort na het overlijden vinden hiervoor al de eerste rituelen plaats. Zo wordt het lichaam gewassen, worden er diverse gebeden uitgevoerd en worden er meerdere mantra’s gezongen.

Deze rituelen mogen alleen door een mannelijk familielid uitgevoerd worden. Voordat het mannelijk familielid dit doet, moet hij eerst zijn hoofd kaalscheren. Gedurende de crematie is het wenselijk dat alle nabestaanden het lichaam zien branden. De oudste zoon van de overledene mag de kist in de oven duwen, waarna het as vaak verstrooid wordt in stromend water.

Een Hindoestaanse uitvaart kent al met al de nodige rituelen en gebruiken. Dit zijn rituelen en gebruiken waar wij bij Noach Uitvaartzorg van op de hoogte zijn. Wij verzorgen dan ook met de grootst mogelijke zorg een Hindoestaanse uitvaart voor u. Neem contact op voor meer informatie en voor het bespreken van de mogelijkheden.

Contact met ons opnemen

Kantoor

Ambachtshof 24, 8251 KV, Dronten

Contact

E-mail: info@noachuitvaartzorg.nl
Telefoon: 0321 – 745 067

Openingstijden

Melden overlijden: 24 uur per dag
Kantoor: Maandag t/m vrijdag van 08:00 t/m 17:00 uur