Crematie Zeewolde

Een alternatief voor begrafenis in Zeewolde is een crematie, ook wel lijkverbranding genoemd. De rouwplechtigheid wordt vaak bijgewoond door nabestaanden. De crematie zelf wordt uitgevoerd door het personeel van het crematorium, zonder aanwezigheid van nabestaanden.

De afgelopen vijftig jaar is er een duidelijke stijging waarneembaar van het aantal mensen dat kiest voor crematie in Zeewolde in plaats van begraven. Tegenwoordig kiest 65% voor crematie, terwijl dit in 1970 slechts 13,6% was. Crematie was in Nederland zelfs verboden tot eind 19e eeuw. De eerste crematie vond plaats op 1 april 1914.

“De bomen komen uit de grond en uit hun stam de twijgen. En iedereen vindt het heel gewoon dat zij weer bladeren krijgen. We zien ze vallen op de grond en dan opnieuw weer groeien. Zo heeft de aarde ons geleerd dat ál wat sterft zal bloeien.” – Toon Hermans

Crematie in Zeewolde

Eens de ceremonie afgerond is, wordt de kist met de overledene naar de ovenruimte gebracht. Het crematieproces vindt meestal snel daarna plaats en het is vastgelegd dat het op dezelfde dag moet plaatsvinden. De crematie duurt grofweg 75 minuten tot een paar uur, afhankelijk van het type oven.

Wilt u de crematie bijwonen, informeer dan vooraf bij het crematorium in Almere. Er kunnen beperkingen zijn voor het aantal aanwezigen in de ovenruimte, bespreek dit daarom met de uitvaartondernemer en het personeel van het crematorium.

Doorgaans kunt u bij de crematoria waarmee wij samenwerken doorgaans ook met meerdere mensen de ovenruimte betreden.

Crematie zonder kist?

Bij veel crematoria kan de overledene zonder kist gecremeerd worden, echter moet dit wel vooraf aangegeven worden. Er zijn regels waaraan u moet voldoen, zoals het gebruik van een stevige opbaarplank met opstaande randen.

De overledene dient daarnaast ook gewikkeld zijn in lijkwade of doeken van natuurlijk materiaal, voor meer informatie kunt u contact opnemen met het crematorium van uw keuze voor de specifieke regels en voorwaarden.

In de crematoria rondom Zeewolde is het mogelijk om de crematie zonder kist te regelen, voor meer informatie kunt u contact opnemen met de uitvaartverzorger.

Asresten en uitstrooien

Na een crematie blijft er ongeveer 1,5 kg aan as over, waaronder een klein deel van de kist en de rest van de overledene. Accessoires zoals sieraden zijn verwijderd voordat de crematie plaatsvond. De as wordt vervolgens afgekoeld, ontdaan van metaaldelen en bewaard in een afsluitbare urn. De nabestaanden kunnen de urn na een maand tegen betaling meenemen.

Voordat een crematie plaats kan vinden, moet er soms chirurgisch metaal, zoals pacemakers, verwijderd worden. Dit omdat deze onder invloed van hoge temperaturen kunnen ontploffen en zo de oven beschadigen.

Na een crematie worden andere metalen zoals orthopedisch edelstaal, goud en stalen pinnen verzameld en gerecycled. De opbrengst hiervan wordt gedoneerd aan een goed doel.

Asresten na crematie - de asbestemming en uitstrooien van as
Afscheidshuis Flevoland exterieur 1

Kosten crematie Zeewolde

De kosten van een crematie in Zeewolde kunnen variëren afhankelijk van persoonlijke wensen en keuzes van nabestaanden en overledene. Een eenvoudige basis crematie kost gemiddeld ongeveer 5.000 euro, terwijl een reguliere crematie gemiddeld 7.500 euro kost en een uitgebreide crematie ongeveer 10.000 euro.

Met een uitvaartverzekering kunt u uw nabestaanden beschermen tegen de hoge kosten van een crematie in Zeewolde.

Door een uitvaartverzekering kan uw nabestaanden helpen zich te concentreren op het afscheid nemen van hun dierbare in plaats van zich druk te maken over de financiële aspecten rondom de crematie.

Crematoria rondom Zeewolde

Begraafplaats en Crematorium Almere Stad

Crematorium Kranenburg

Cremaere crematorium Almere

Yardenhuis van Lelystad

Begraafplaats en Crematorium Almere Stad

Begraafplaats en Crematorium Almere Stad

Cremaere crematorium Almere

Cremaere

Cremaere crematorium Almere

Yardenhuis Steenbrugge

Cremaere crematorium Almere

Yardenhuis van Ede

Uw crematie in Zeewolde laten verzorgen

Een voorgesprek zonder verplichtingen is altijd mogelijk, zo krijgt u inzicht in alle beschikbare opties. Of u nu verzekerd bent of niet, wij staan klaar om u te helpen. Het is belangrijk om te weten dat u zelf de verantwoordelijkheid heeft om te beslissen wie de uitvaart verzorgt, onafhankelijk van uw verzekeringsmaatschappij.

  • Alweer ruim 6 jaar ervaring
  • Zowel beschikbaar voor uw crematie als begrafenis
  • Uw uitvaart verzorgd door ons eigen familiebedrijf
  • Altijd één vast contactpersoon