Crematie Lelystad

Een crematie is een veelgekozen manier om afscheid te nemen van een dierbare en bestaat uit een rouwplechtigheid gevolgd door verbranding van het lichaam. Deze wordt uitgevoerd door het crematorium terwijl de nabestaanden doorgaans niet aanwezig zijn tijdens de crematie.

Er is een duidelijke toename te zien van de voorkeur voor crematie in Lelystad ten opzichte van begrafenis in de afgelopen 50 jaar. Terwijl in 1970 slechts een klein deel van de inwoners voor crematie koos, is dit nu 65%. Dit is een opmerkelijke verandering, aangezien crematie vroeger in Nederland nog verboden was.

“De bomen komen uit de grond en uit hun stam de twijgen. En iedereen vindt het heel gewoon dat zij weer bladeren krijgen. We zien ze vallen op de grond en dan opnieuw weer groeien. Zo heeft de aarde ons geleerd dat ál wat sterft zal bloeien.” – Toon Hermans

Crematie in Lelystad

Na afloop van de plechtigheid, zal de grafkist met de overledene worden gebracht naar de ovenruimte voor de crematie. Dit gebeurt meestal direct na de ceremonie en moet op dezelfde dag plaatsvinden. De duur van het crematieproces varieert van 75 minuten tot enkele uren, afhankelijk van het type oven wat wordt gebruikt bij het gekozen crematorium.

Er zijn vaak regels opgesteld door het crematoria inzake het bijwonen van de daadwerkelijke crematie bij crematoria. Het is daarom aan te raden om vooraf contact op te nemen met de uitvaartverzorger en eventueel de medewerkers van het crematorium.

Uw uitvaartverzorger kan u hierin volledig vrijblijvend over adviseren.

Crematie zonder kist?

Het is vaak mogelijk om te kiezen voor een crematie zonder gebruik te maken van een grafkist, het is echter wel belangrijk om dit vooraf aan te geven bij het crematorium in Lelystad. Er zijn specifieke regels waaraan voldaan moet worden als u kiest voor crematie zonder kist, zoals het opbaren van de overledene op een stevige opbaarplank met opstaande randen.

Bij het kiezen voor crematie zonder kist, is het vereist dat de overledene gewikkeld is in een lijkwade of doeken van natuurlijke materialen. Overleg dit vooraf met de uitvaartverzorger.

Op dit moment is het nog steeds mogelijk om zonder kist te cremeren bij het crematorium in Lelystad, neem contact op met uw uitvaartverzorger voor meer informatie.

Asresten en uitstrooien

Na de crematie zal er ongeveer 1,5 kg aan as overblijven van de overledene, dit is het as van het lichaam en een klein deel as van de kist. Voor de crematie zullen niet-brandbare items zoals sieraden worden verwijderd. De as zal na de crematie worden afgekoeld, ontdaan van metaaldelen en bewaard in een afsluitbare urn die na een maand kan worden opgehaald door de nabestaanden.

Het kan soms zo zijn dat er chirurgisch metaal verwijderd moeten worden voor de crematie, zoals pacemakers die bij hoge temperaturen kunnen exploderen en de oven kunnen beschadigen.

Andere soorten metalen zoals orthopedisch edelstaal, stalen pinnen en goud worden, net als chirurgisch metaal, verbrand en verzameld na de crematie. Deze metalen worden gerecycled en de opbrengst gaat naar een goed doel.

Asresten na crematie - de asbestemming en uitstrooien van as
Afscheidshuis Flevoland exterieur 1

Kosten crematie Lelystad

Het tarief voor een crematie bij crematorium Lelystad is afhankelijk van de keuzes van de nabestaanden en de overledene. Een simpele crematie kost gemiddeld euro 5000, een normale crematie kost ongeveer euro 7500 en een luxe crematie kost zo’n euro 10.000.

Door een uitvaartverzekering af te sluiten, kan men de kosten van een crematie bij een crematorium in Lelystad voor de nabestaanden verminderen.

Door een uitvaartverzekering af te sluiten, kunt u uw nabestaanden ontlasten van de financiële lasten die gepaard gaan met een crematie, zodat ze zich kunnen richten op het afscheid nemen.

Crematoria in en rondom Lelystad

Cremaere crematorium Almere

Yardenhuis van Lelystad

Begraafplaats en Crematorium Almere Stad

Crematorium Kranenburg

Begraafplaats en Crematorium Almere Stad

Begraafplaats en Crematorium Almere Stad

Cremaere crematorium Almere

Cremaere

Uw crematie in Lelystad laten verzorgen

Wij bieden u altijd de kans voor een gratis en vrijblijvend gesprek om duidelijkheid te krijgen over alle beschikbare opties. Of u nu verzekerd bent of niet, wij staan klaar om u te helpen. Het is van belang om te weten dat u altijd zelf de keuze heeft wie de uitvaart verzorgt, ongeacht uw uitvaartverzekeraar.

  • Ruim 6 jaar ervaring
  • Zowel crematie als (natuur)begrafenis
  • Uw uitvaart verzorgd door ons eigen familiebedrijf
  • Altijd één vast contact tijdens de uitvaart