Crematie Harderwijk

Een crematie is een populaire optie voor het afscheid nemen van een dierbare. Deze bestaat uit een afscheidsceremonie en verbranding van het lichaam, uitgevoerd door het crematorium. Nabestaanden zijn over het algemeen niet aanwezig tijdens de crematie.

Er is een stijgende trend waar te nemen in de voorkeur voor crematie in Harderwijk in de afgelopen 50 jaar. Terwijl in 1970 slechts een heel klein percentage van de inwoners voor crematie koos, is dit nu ongeveer 65%. Dit is een opvallende verandering, aangezien crematie vroeger in Nederland nog niet was toegestaan.

“De bomen komen uit de grond en uit hun stam de twijgen. En iedereen vindt het heel gewoon dat zij weer bladeren krijgen. We zien ze vallen op de grond en dan opnieuw weer groeien. Zo heeft de aarde ons geleerd dat ál wat sterft zal bloeien.” – Toon Hermans

Crematie in Harderwijk

Na de ceremonie, zal de kist met de overledene worden overgebracht naar de crematie-oven. Dit gebeurt vaak direct na de plechtigheid en moet op dezelfde dag plaatsvinden. De tijdsduur van het crematieproces varieert van 75 minuten tot enkele uren, afhankelijk van het type oven dat wordt gebruikt bij het gekozen crematorium.

Het bijwonen van de daadwerkelijke crematie is vaak per crematorium verschillend, daarom is het verstandig om vooraf contact op te nemen met de uitvaartverzorger en indien nodig met het crematorium.

Uw uitvaartverzorger kan u hierin zonder enige verplichtingen over adviseren.

Crematie zonder kist?

Het is doorgaans mogelijk om te kiezen voor een crematie zonder gebruik te maken van een uitvaartkist, het is echter wel belangrijk om dit vooraf aan te geven bij het crematorium. Er zijn specifieke regels waaraan voldaan moet worden als u kiest voor crematie zonder kist, zoals het opbaren van de overledene op een stevige opbaarplank met opstaande randen.

Indien u ervoor kiest om de crematie zonder grafkist te laten plaatsvinden, moet de overledene in een lijkwade of doeken van natuurlijke materialen gewikkeld zijn. Dit dient u vooraf te bespreken met de uitvaartverzorger.

Het is momenteel nog mogelijk om zonder grafkist te cremeren bij de crematoria waarmee wij samenwerken, voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw uitvaartverzorger.

Asresten en uitstrooien

Na het crematieproces zal er een hoeveelheid as van ongeveer 1,5 kg van de overledene overblijven, bestaande uit resten van het lichaam en een klein deel van de kist. Voordat de crematie plaatsvindt, zullen niet-brandbare voorwerpen zoals sieraden verwijderd worden. De as zal eenmaal afgekoeld zijn, ontdaan van metaal en bewaard worden in een afsluitbare urn die na een maand opgehaald kan worden door de nabestaanden.

Voor de crematie kan het nodig zijn om chirurgisch metaal, zoals pacemakers, te verwijderen, omdat deze bij hoge temperaturen kunnen ontploffen en de oven kunnen beschadigen.

Na de crematie zullen ook andere soorten metalen, zoals orthopedisch edelstaal, stalen pinnen en goud, verbrand en verzameld worden. Deze metalen worden gerecycled en de opbrengst gaat naar een goed doel.

Asresten na crematie - de asbestemming en uitstrooien van as
Afscheidshuis Flevoland exterieur 1

Kosten crematie Harderwijk

De kosten voor een crematie bij crematorium Harderwijk zijn gebaseerd op de keuzes van de nabestaanden en de overledene, een simpele crematie kost gemiddeld € 5000, een normale crematie kost ongeveer € 7500 en een luxe crematie kost zo’n € 10.000.

Een uitvaartverzekering afsluiten kan de kosten voor een crematie bij een crematorium in Harderwijk voor de nabestaanden verminderen.

Door middel van een uitvaartverzekering kunt u de financiële lasten van een crematie voor uw nabestaanden verminderen, zodat ze zich kunnen concentreren op het afscheid nemen.

Crematoria in en rondom Harderwijk

Begraafplaats en Crematorium Almere Stad

Crematorium Kranenburg

Cremaere crematorium Almere

Yardenhuis van Lelystad

Begraafplaats en Crematorium Almere Stad

Begraafplaats en Crematorium Almere Stad

Cremaere crematorium Almere

Yardenhuis Steenbrugge

Cremaere crematorium Almere

Yardenhuis Schoterhof

Cremaere crematorium Almere

Yardenhuis van Ede

Cremaere crematorium Almere

Cremaere

Uw crematie in Harderwijk laten verzorgen

Onze medewerkers bieden u altijd de mogelijkheid voor een gratis, vrijblijvend gesprek om alle beschikbare opties te bespreken. Of u nu verzekerd bent of niet, wij staan klaar om u te assisteren. Het is van groot belang om te beseffen dat u altijd de vrijheid heeft om te kiezen wie uw uitvaart verzorgt, ongeacht uw verzekeringsmaatschappij.

  • 6+ jaar ervaring
  • Zowel (natuur)begrafenis als crematie
  • Verzorging van uw uitvaart door ons familiebedrijf
  • Altijd één vast aanspreekpunt, 24/7