Crematie Emmeloord

Een crematie, een veelgebruikte manier om afscheid te nemen van een geliefde, bestaat uit een rouwplechtigheid gevolgd door de verbranding van het lichaam. Deze wordt uitgevoerd door het crematorium, terwijl de nabestaanden vaak niet aanwezig zijn tijdens de crematie zelf.

In Emmeloord is er de afgelopen 50 jaar een opvallende toename te zien van de voorkeur voor crematie in vergelijking met begrafenis. Terwijl in 1970 slechts 13,6% van de inwoners voor crematie koos, is dit nu 65%. Dit is een opmerkelijke evolutie, aangezien crematie eind 19e eeuw nog verboden was in Nederland.

“De bomen komen uit de grond en uit hun stam de twijgen. En iedereen vindt het heel gewoon dat zij weer bladeren krijgen. We zien ze vallen op de grond en dan opnieuw weer groeien. Zo heeft de aarde ons geleerd dat ál wat sterft zal bloeien.” – Toon Hermans

Crematie in Emmeloord

Zodra de plechtigheid is afgelopen, zal de grafkist met de overledene naar de ovenruimte worden gebracht voor de crematie. Dit proces vindt meestal onmiddellijk na de ceremonie plaats en moet op dezelfde dag gebeuren. De tijdsduur van het crematieproces varieert van 75 minuten tot enkele uren, afhankelijk van het type oven.

De meeste crematoria hebben regels opgesteld met betrekking tot het bijwonen van de daadwerkelijke crematie (lijkverbranding).

Het is daarom verstandig om vooraf contact op te nemen met de uitvaartverzorger en eventueel de medewerkers van het crematorium om te bespreken of bijwonen van de crematie mogelijk is en onder welke voorwaarden.

Crematie zonder kist?

Het is vaak mogelijk om te kiezen voor een crematie zonder gebruik te maken van een uitvaartkist, het is echter wel belangrijk om dit vooraf aan te geven bij het crematorium waarmee wij samenwerken. Er zijn bepaalde regels waar aan voldaan moet worden indien u kiest voor crematie zonder kist, zoals het gebruik van een opbaarplank met rechtopstaande randen.

Indien men kiest voor crematie zonder kist, dient de overledene gewikkeld te zijn in een lijkwade of uitvaartwade van natuurlijke materialen. Het is raadzaam dit vooraf te overleggen met de uitvaartverzorger.

Het is vooralsnog mogelijk om zonder kist uw dierbare te cremeren bij de crematoria rondom Dronten, neem contact op met uw uitvaartverzorger voor verdere details.

Asresten en uitstrooien

Na de crematie zal er ongeveer 1,5 kg aan as overblijven van de overledene, dit omvat het as van het lichaam en een klein deel as van de kist. Bij de crematie zullen vooraf niet-brandbare items zoals sieraden worden verwijderd. Het as zal na de crematie afgekoeld worden, worden ontdaan van metaaldelen en bewaard in een afsluitbare urn die na een maand door nabestaanden kan worden opgehaald.

Soms moet chirurgisch metaal worden verwijderd voor de crematie, zoals pacemakers die bij hoge temperaturen ontploffingsgevaar kunnen veroorzaken en de oven kunnen beschadigen.

Naast chirurgisch metaal, worden ook andere soorten metalen zoals orthopedisch edelstaal, goud en stalen pinnen verbrand en verzameld na de crematie. Deze metalen worden gerecycled en de opbrengst gaat naar een goed doel.

Asresten na crematie - de asbestemming en uitstrooien van as
Afscheidshuis Flevoland exterieur 1

Kosten crematie Emmeloord

De kosten voor een crematie bij een crematorium in de buurt van Emmeloord kunnen variëren afhankelijk van de persoonlijke keuzes van de nabestaanden en de overledene. Een eenvoudige crematie kost gemiddeld 5000 euro, een reguliere crematie kost ongeveer 7500 euro en een uitgebreide crematie kost zo’n 10.000 euro.

Door een uitvaartverzekering af te sluiten, kan men de hoge kosten van een crematie bij een crematorium in de buurt van Emmeloord voor de nabestaanden verminderen.

Een uitvaartverzekering kan uw nabestaanden ontzorgen door hen te beschermen tegen de financiële aspecten van de crematie, zodat ze zich kunnen concentreren op het afscheid nemen.

Crematoria in en rondom Emmeloord

Begraafplaats en Crematorium Almere Stad

Crematorium Kranenburg

Cremaere crematorium Almere

Yardenhuis van Lelystad

Begraafplaats en Crematorium Almere Stad

Begraafplaats en Crematorium Almere Stad

Cremaere crematorium Almere

Yardenhuis Schoterhof

Cremaere crematorium Almere

Cremaere

Uw crematie in Emmeloord laten verzorgen

Er is altijd de mogelijkheid voor een vrijblijvend gesprek zodat u duidelijkheid krijgt over alle beschikbare opties. Of u nu verzekerd bent of niet, wij staan klaar om u te assisteren. Het is belangrijk om te weten dat u altijd zelf kunt beslissen wie de uitvaart verzorgt, ongeacht uw uitvaartverzekeraar.

  • Ruim 6 jaar ervaring
  • Zowel crematie als (natuur)begrafenis
  • Uw uitvaart verzorgd door ons eigen familiebedrijf
  • Altijd één vast contact tijdens de uitvaart