Crematie Dronten

Een crematie, ook wel verassing genoemd, is een gangbare manier van afscheid nemen van een dierbare. De rouwplechtigheid met nabestaanden wordt vaak gevolgd door de crematie zelf. De crematie wordt uitgevoerd door medewerkers van het crematorium, nabestaanden zijn bij de crematie zelf meestal niet aanwezig.

Een opmerkelijke trend die in de afgelopen vijftig jaar zichtbaar is, is de groeiende populariteit van crematie onder de bewoners in Dronten ten opzichte van een begrafenis. Waar in 1970 slechts 13,6% van de mensen koos voor crematie, is dit nu 65%. Dit is een interessante verandering, aangezien crematie eind 19e eeuw in Nederland verboden was.

“De bomen komen uit de grond en uit hun stam de twijgen. En iedereen vindt het heel gewoon dat zij weer bladeren krijgen. We zien ze vallen op de grond en dan opnieuw weer groeien. Zo heeft de aarde ons geleerd dat ál wat sterft zal bloeien.” – Toon Hermans

Crematie in Dronten

Na afronding van de afscheidsceremonie, wordt de grafkist met de overledene naar de ovenruimte gebracht voor de daadwerkelijke crematie. Dit proces vindt meestal direct na de ceremonie plaats en het is vastgelegd dat het op dezelfde dag moet gebeuren. Het crematieproces duurt ongeveer 75 minuten tot een paar uur, afhankelijk van het soort oven dat wordt gebruikt.

Bijwonen van de crematie is meestal toegestaan bij de crematoria waarmee wij samenwerken, het is van belang om hier vooraf naar te informeren. Crematoria hebben vaak regels opgesteld inzake het aantal personen dat tegelijkertijd in de ovenruimte aanwezig mag zijn. Het is daarom belangrijk om dit vooraf te overleggen met de uitvaartverzorger en eventueel de medewerkers van het crematorium.

Crematie zonder kist?

Cremeren zonder kist is vaak mogelijk bij de crematoria waarmee wij samenwerken, dit moet echter wel vooraf aangegeven worden. Er zijn specifieke regels waaraan u moet voldoen, zoals het opbaren van de overledene op een stevige opbaarplank met opstaande randen.

Bij het cremeren zonder kist is het ook vereist dat de overledene gewikkeld is in een lijkwade of doeken van natuurlijke materialen. Voordat u hierover een keuze maakt, is het verstandig dit te bespreken met de uitvaartverzorger.

Tot op heden is het bij de crematoria rondom Dronten mogelijk geweest om zonder kist te cremeren. Vraag de uitvaartverzorger om meer informatie.

Asresten en uitstrooien

Na de crematie blijft er ongeveer 1,5 kg aan as over van de overledene, dit omvat een klein deel van de kist en de rest van het as komt door verbranding van het lichaam. De niet-brandbare accessoires zoals sieraden zijn verwijderd voordat de crematie plaatsvond. De as wordt vervolgens afgekoeld en ontdaan van metaaldelen voordat het wordt bewaard in een afsluitbare urn. Nabestaanden kunnen de urn na een maand in ontvangst nemen.

Voor de crematie dient soms chirurgisch metaal te worden verwijderd, zoals pacemakers die bij hoge temperaturen kunnen ontploffen en de oven beschadigen.

Ook andere soorten metalen zoals orthopedisch edelstaal, goud en stalen pinnen worden verbrand en verzameld na de crematie. Deze metalen worden gerecycled, waarna de opbrengst hiervan naar een goed doel gaat.

Asresten na crematie - de asbestemming en uitstrooien van as
Afscheidshuis Flevoland exterieur 1

Kosten crematie Dronten

De prijs van een crematie in Dronten kan variëren afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren van de nabestaanden en de overledene. Een eenvoudige crematie kost gemiddeld rond de euro 5000,-, terwijl een reguliere crematie gemiddeld euro 7500,- kost en een uitgebreide crematie ongeveer euro 10000 kost.

Een uitvaartverzekering afsluiten kan bescherming bieden tegen de hoge kosten van een crematie in Dronten voor uw nabestaanden.

Een uitvaartverzekering afsluiten kan uw nabestaanden helpen zich te concentreren op het afscheid nemen van hun dierbare, in plaats van zich druk te maken over de financiële aspecten van de crematie.

Crematoria in en rondom Dronten

Begraafplaats en Crematorium Almere Stad

Crematorium Kranenburg

Cremaere crematorium Almere

Yardenhuis van Lelystad

Begraafplaats en Crematorium Almere Stad

Begraafplaats en Crematorium Almere Stad

Cremaere crematorium Almere

Cremaere

Uw crematie in Dronten laten verzorgen

Een vrijblijvend voorgesprek is altijd mogelijk zonder verplichtingen, zodat u duidelijkheid krijgt over alle beschikbare opties. Ongeacht of u verzekerd bent of niet, wij staan klaar om u te helpen. Het is goed om te weten dat u altijd zelf kunt bepalen wie de uitvaart verzorgt, dit is niet afhankelijk van uw uitvaartverzekeraar.

  • Ruim 6 jaar ervaring
  • Zowel voor uw begrafenis als crematie
  • Uw crematie verzorgd door ons eigen familiebedrijf
  • Altijd een vast contactpersoon