Crematie Almere

Een crematie in Almere, ook wel lijkverbranding of verassing genoemd, is een populair alternatief voor een begrafenis. Dit wordt vaak gevolgd door een rouwplechtigheid met nabestaanden. De crematie zelf wordt uitgevoerd door het personeel van het crematorium en nabestaanden zijn hier meestal niet bij aanwezig.

De afgelopen vijftig jaar is er een stijgende trend waarneembaar van mensen die kiezen voor een crematie in Almere in plaats van een begrafenis. Tegenwoordig geeft 65% de voorkeur aan crematie, terwijl dit in 1970 slechts 13,6% was. Tot eind 19e eeuw was crematie in Nederland zelfs verboden. De eerste crematie vond plaats op 1 april 1914.

“De bomen komen uit de grond en uit hun stam de twijgen. En iedereen vindt het heel gewoon dat zij weer bladeren krijgen. We zien ze vallen op de grond en dan opnieuw weer groeien. Zo heeft de aarde ons geleerd dat ál wat sterft zal bloeien.” – Toon Hermans

Crematie in Almere

Nadat de afscheidsplechtigheid is voltooid, wordt de kist met de overledene naar de ovenruimte gebracht. Meestal vindt de crematie snel daarna plaats en er is vastgelegd dat het proces op dezelfde dag moet plaatsvinden. De crematie zelf duurt grofweg 75 minuten tot een paar uur, afhankelijk van het type oven.

Het bijwonen van de daadwerkelijke crematie is vaak toegestaan bij de meeste crematoria, maar het is belangrijk om hier vooraf naar te informeren. Er zijn vaak beperkingen op het aantal personen dat tegelijkertijd in de ovenruimte aanwezig mag zijn. Het is daarom belangrijk om dit vooraf te bespreken met de uitvaartondernemer en het personeel van het crematorium in Almere.

Crematie zonder kist?

Bij de meeste crematoria is het mogelijk om de overledene zonder kist te cremeren, maar dit moet wel vooraf duidelijk worden gemaakt. Er zijn regels waar u aan moet voldoen, zoals het opbaren van de overledene op een stevige opbaarplank met opstaande randen.

Ook moet de overledene zijn gewikkeld in een lijkwade of doeken van natuurlijk materiaal. Informeer bij het crematorium van uw keuze naar de specifieke regels en voorwaarden.

In Almere is het tot dusverre mogelijk geweest om de lijkverbranding zonder kist te regelen. Neem contact op met de uitvaartverzorger voor meer informatie.

Asresten en uitstrooien

Er blijft ongeveer 1,5 kg aan as over na de crematie, waaronder een klein deel van de kist en de rest van de overledene. Dit zijn de niet-brandbare accessoires zoals sieraden zijn verwijderd voordat de crematie plaatsvond. De as wordt na de crematie afgekoeld en van metaaldelen ontdaan voordat het in een afsluitbare urn wordt geplaatst. De nabestaanden kunnen de urn na een maand tegen betaling meenemen.

Voordat iemand gecremeerd kan worden, moet soms chirurgisch metaal verwijderd worden, zoals pacemakers die onder invloed van hoge temperaturen kunnen ontploffen en de oven beschadigen.

Andere metalen zoals goud, orthopedisch edelstaal en stalen pinnen worden wel verbrand en verzameld na de crematie. Deze metalen worden gerecycled en de opbrengst wordt gedoneerd aan een goed doel.

Asresten na crematie - de asbestemming en uitstrooien van as
Afscheidshuis Flevoland exterieur 1

Kosten crematie Almere

De kosten van een crematie in Almere kan variëren afhankelijk van de persoonlijke wensen van de nabestaanden en de overledene. Een eenvoudige basis crematie kost gemiddeld ongeveer 5.000 euro, terwijl een reguliere crematie gemiddeld 7.500 euro kost en een uitgebreide crematie ongeveer 10.000 euro.

Door een uitvaartverzekering af te sluiten, kunt u uw nabestaanden beschermen tegen de hoge kosten van een crematie in Almere.

Dit kan hen helpen om zich te concentreren op het afscheid nemen van hun dierbare in plaats van zich druk te maken over de financiële aspecten rondom de crematie.

Crematoria in Almere

Begraafplaats en Crematorium Almere Stad

Begraafplaats en Crematorium Almere Stad

Cremaere crematorium Almere

Cremaere

Uw crematie in Almere laten verzorgen

Een gratis voorgesprek zonder verplichtingen is altijd mogelijk, zo krijgt u duidelijkheid over alle mogelijke opties. Ongeacht of u nou verzekerd bent of niet, wij staan klaar om u te helpen. Handig om te weten is dat u altijd zelf bepaald wie de uitvaart verzorgt, dit is niet afhankelijk van uw uitvaartverzekeraar.

  • Ruim 6 jaar ervaring
  • Zowel voor uw crematie als begrafenis
  • Uw uitvaart verzorgd door ons familiebedrijf
  • Altijd één vast aanspreekpunt