Crematie

Wij verzorgen uw crematie bij het crematorium van uw keuze

Uw crematie geregeld naar uw wensen

In ongeveer 70% van alle uitvaarten in ons land wordt voor een crematie gekozen. Met name in en rondom de steden kiezen veel mensen voor een crematie. Wij verzorgen crematies door geheel Nederland, dus ook in het geval dat u kiest voor cremeren in Almere, Lelystad of Zwolle.

Hier gaat dit artikel over

Een crematie? Zo gaat het in z’n werk

Het cremeren van een overledene gebeurt altijd in een crematorium. In dit crematorium vindt de uitvaart plaats, waarna de kist in de crematieoven geplaatst wordt. Door de hoge temperatuur in de crematieoven, loopt op tot zo’n 1100 graden Celsius, vergaat de kist volledig.

Crematie bij crematorium Almere

Hoe de crematie precies ingevuld wordt, is per crematie verschillend. Bij sommige crematies wordt gekozen voor een uitvaartdienst of kerkdienst voorafgaand. Het is echter ook mogelijk om een herdenkingsdienst in het crematorium te houden, waarna de kist in de oven geplaatst wordt.

Wanneer vindt een crematie plaats?

Een crematie mag minimaal 36 uur na het overlijden plaatsvinden. De maximale duur waarin de crematie plaats moet vinden, is zes dagen na datum van overlijden. Doordat de periode van zes dagen relatief lang is, hebben nabestaanden de mogelijkheid om de crematie goed voor te bereiden.

Wilt u een crematie eerder of later plaats laten vinden? Dit is alleen mogelijk als er een speciale machtiging verleend wordt. Deze machtiging kan alleen door een burgemeester of de officier van justitie verleend worden. De officier van justitie beslist bij een vervroegde crematie.

Voorbereiden van de crematie

Op het moment dat u een crematie voor moet bereiden, heeft u ongetwijfeld een mix van emoties. Aan de ene kant bent u erg verdrietig, maar aan de andere kant wilt u ook de overledene een waardig afscheid geven. Voor het voorbereiden van een crematie staat onze uitvaartverzorger u graag bij.

Belangrijk is dat alle wensen op een rijtje gezet worden. Mogelijk heeft de overledene dit zelf al gedaan aan de hand van een wensenlijstje. Mocht dit niet het geval zijn, doet onze uitvaartverzorger dat graag in overleg met alle nabestaanden.

Onze uitvaartverzorger helpt u op alle mogelijke gebieden tijdens de voorbereiding. Zo helpt onze uitvaartverzorger u met het opmaken van de rouwkaart, het versturen van de kaarten en met het maken van afspraken met het crematorium.

Voor het voorbereiden van een crematie hebben wij een compleet stappenplan opgesteld. Door dit stappenplan door te nemen, krijgt u een duidelijke indruk van alles wat geregeld moet worden voor een crematorium.

Proces van cremeren

Hoe de crematie precies ingevuld wordt, is volledig aan u en andere directe nabestaanden. In de meeste gevallen wordt gekozen voor een herdenkingsdienst. Deze herdenkingsdienst kan plaatsvinden in het crematorium, maar ook op een andere plek.

Belangrijk is vooral dat deze herdenkingsdienst vormgegeven wordt naar de wensen van de overledene. Voor de herdenkingsdienst moet het nodige geregeld worden:

  • Foto’s of video’s tonen. Wilt u foto’s of video’s van de overledenen tijdens de dienst tonen? Mogelijk heeft de overledene hierover iets opgenomen in zijn of haar wensenlijstje.
  • Bloemen. Wat voor bloemen moeten er naast de kist komen te staan?
  • Kist. In wat voor uitvaartkist moet de overledene opgebaard liggen? En is het wenselijk dat de kist open of dicht is bij de herdenkingsdienst?
  • Soort muziek. Tijdens een herdenkingsdienst is het gebruikelijk dat er meerdere liedjes afgespeeld worden. 

Kunt u op dit gebied hulp of ondersteuning gebruiken? Onze uitvaartverzorger bespreekt graag alle mogelijkheden met u. Hierbij houdt onze uitvaartverzorger het wensenlijstje van de overledene als leidraad. Het doel is om dat wensenlijstje zoveel mogelijk op te volgen.

Na de herdenkingsdienst wordt de kist naar de ovenruimte gebracht. Voordat de kist in de crematieoven gaat, wordt er een unieke code op de kist geplaatst. Door deze code kan er laten geen misverstand ontstaan over de identiteit van de overledene.

De kist wordt vervolgens in de crematieoven geschoven. Op dat moment heeft de oven een temperatuur van 800 graden Celsius, maar dit loopt langzaamaan op tot uiteindelijk 1100 graden Celsius.

Eventueel is het voor directe familieleden mogelijk om de ovenruimte te bezoeken. In deze ruimte kunnen ook nog zaken op de kist achtergelaten worden, zoals tekeningen, knuffels of bloemen. 

Na de crematie wordt het as gefilterd. Uit het as worden onder meer metaalhoudende resten gehaald, inclusief chirurgische apparatuur.

As van de overledene

In de crematieoven vergaat de kist volledig. Na afloop blijft er as over; dit as behandelen wij met de grootste zorg en respect. Dankzij een georganiseerd proces zorgen wij ervoor dat dit as veilig en goed opgeborgen wordt. Na de crematie is het een verplichting om het as minimaal een maand in het crematorium te laten.

U kunt tijdens deze maand nadenken over de asbestemming. U kunt dit in een urn doen, u kunt het verstrooien of u kunt het in een sieraad laten verwerken. Onze uitvaartverzorger bespreekt graag alle mogelijkheden op het gebied van de asbestemmingen.

Condoleance

Voor of na de crematie is vaak ruimte ingericht voor een condoleance dienst. In veel gevallen vindt dit plaats in het crematorium, maar het kan ook op een andere plek plaatsvinden.

Het moment van condoleren is volledig aan u en de andere nabestaanden om te bepalen. In sommige gevallen wordt dit op de avond voorafgaand aan de crematie gedaan. In andere gevallen wordt het vlak voor of na de crematie gedaan.

Na de crematie is het gebruikelijk om sowieso een dienst te houden. Een dienst waarin de genodigden bij elkaar kunnen komen en met elkaar kunnen praten. Voor veel mensen is dit een fijne manier om de crematie waardig af te sluiten. Bij een dergelijke dienst kan het crematorium voor eten en drinken zorgen, geheel naar wens van de nabestaanden.

Hoe lang duurt een crematie?

De duur van de crematie is afhankelijk van tal van factoren. Wilt u bijvoorbeeld voor de crematie een condoleancedienst organiseren? Of wilt u het bij alleen de crematiedienst houden? De exacte duur van de crematiedienst is ook van meerdere factoren afhankelijk, waaronder de hoeveelheid sprekers.

Over het algemeen duurt een sobere crematiedienst ongeveer 30 minuten. Bij een uitgebreidere crematiedienst kunt u uitgaan van 1 tot 2 uur. Een en ander is uiteraard afhankelijk van de wensen van de overledene en nabestaanden.

Nadat de crematiedienst afgerond is, wordt de kist naar de ovenkamer gebracht. Hoelang het duurt om de crematie te voltooien, is onder meer van het lichaamsgewicht en het type kist afhankelijk. Ook de capaciteit van de crematieoven is een belangrijke factoren. De gemiddelde duur van het verbrandingsproces is ongeveer 30 minuten.

Na afloop van de crematie is er mogelijk nog een dienst in de condoleanceruimte. U kunt hierbij met uw naasten praten, herinneringen ophalen en de crematie waardig afsluiten. Hoe lang dit precies duurt, is eveneens van uw wensen afhankelijk.

Minimaal een maand na de crematie mag u vervolgens het as bij het crematorium ophalen. Heeft u langer de tijd nodig om te besluiten wat er met het as moet gebeuren? Ook dat is mogelijk. De urn met daarin het as kan in de centrale nis van het crematorium blijven staan.

Wat kost een crematie?

Gemiddeld kost een crematie in ons land tussen de 6.000 en 11.000 euro. De kosten verschillen per crematorium en zijn uiteraard ook afhankelijk van de wensen van de overledene en nabestaanden.

Heeft u al een duidelijk beeld van de wensen met betrekking tot de crematie? U kunt gebruik maken van onze kostenwijzer om een indruk van de kosten te krijgen. U ziet hierbij direct wat de kosten zijn van de uitvaart die u in uw gedachten heeft.

Wilt u meer informatie over de kosten? Of heeft u hier specifieke vragen over? Neem gerust contact met ons op. Wij informeren u graag over alle kosten(posten).

De hoogte van de kosten is ook afhankelijk van de keuze voor een uitvaartverzorger. Eén van de mogelijkheden die u heeft, is om de uitvaartverzorger van de uitvaartverzekeraar in te schakelen. De ervaring leert echter dat die partij altijd duurder is dan dat wij zijn.

Onze rol voorafgaand, tijdens en na de crematie

Onze uitvaartverzorger bereidt graag met u de uitvaart voor. Onze uitvaartverzorger geeft aan waar u aan moet denken, wat geregeld moet worden en hoe dit gedaan moet worden. Het meeste werk neemt de uitvaartverzorger vervolgens voor u uit handen. U heeft hierdoor de mogelijkheid om het verlies te verwerken in de eerste dagen na het overlijden.

Tijdens de crematie verzorgt onze uitvaartverzorger de dienst. Onze uitvaartverzorger heet iedereen welkom en benoemt bijvoorbeeld welk lied afgespeeld gaat worden. Ook introduceert onze uitvaartverzorger de sprekers.

Na de crematie staat onze nabestaandenzorg voor u klaar. Wij helpen u graag op het gebied van praktische, financiële en administratieve zaken. Bij de meeste zaken zijn wij in staat om u persoonlijk te helpen. Mocht dit niet het geval zijn, brengen wij u in contact met een specialist.

De kosten voor deze nabestaandenzorg zitten in de kosten voor de uitvaartzorg verwerkt. Wilt u hier meer informatie over? Of wilt u gebruik van onze diensten maken? Neem contact met ons op en we komen graag bij u langs om alles te bespreken.

Uitvaartverzorgers Linda Ronald en Erwin

Veelgestelde vragen

Wij hebben opgemerkt dat bepaalde vragen vaker aan ons worden gesteld. Daarom onderstaand antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat doen ze bij thanatopraxie?

Tijdens de thanatopraxie behandeling wordt er door de verzorger een conserverend middel in de bloedbaan van de overledene gespoten. Andere lichaamsvloeistoffen worden tegelijkertijd afgevoerd. De verzorger masseert vervolgens het lichaam van de overledene om de conserverende vloeistof goed over het lichaam te verdelen. Na het licht balsemen van het lichaam van de overledene, wordt deze door de verzorger weer aangekleed.

Hoe ziet een gebalsemd lichaam eruit?

Thanatopraxie wordt gebruikt omdat deze behandeling cosmetische voordelen kent. Eventuele lijkvlekken verdwijnen, net zoals lijkbleekheid. Dit ziet u vooral terug bij de hals, oren en handen. De vloeistof wordt voorzien van een rozige kleurstof, waardoor het lichaam van de overledene een natuurlijke kleur krijgt.

Hoelang blijft het lichaam “goed” na het balsemen / thanatopraxie?

Thanatopraxie zorgt ervoor dat het lichaam van een overledene langer geconserveerd blijft, de natuurlijke ontbinding duurt langer. Een gebalsemd lichaam blijft doorgaans goed tot aan de daadwerkelijke uitvaart.

Contact met ons opnemen

Kantoor

Ambachtshof 24, 8251 KV, Dronten

Contact

E-mail: info@noachuitvaartzorg.nl
Telefoon: 0321 – 745 067

Openingstijden

Melden overlijden: 24 uur per dag
Kantoor: Maandag t/m vrijdag van 08:00 t/m 17:00 uur