Crematie

Crematie regelen

Crematie wordt steeds populairder als manier van afscheid nemen. Nationaal gezien is de verhouding tussen cremeren en begraven 70/30. In de stad wordt vaker gekozen voor cremeren in vergelijking met plattelandsgebieden.

Een crematie regelen via Noach Uitvaartzorg, hoe gaat dan nou precies in zijn werk?

Het regelen van een crematie is een complex proces waar veel bij komt kijken. Gelukkig hoeven nabestaanden dit niet alleen te doen; een uitvaartverzorger kan hen helpen om alle wensen op een rij te zetten. De uitvaartverzorger helpt bijvoorbeeld met het maken van afspraken met het crematorium en het opstellen van rouwkaarten en rouwadvertenties. Wij bieden onze diensten aan, ongeacht of de overledene wel of niet verzekerd is.

Crematie afscheidsdienst

De afscheidsdienst kan plaatsvinden in een crematorium, maar ook op een andere locatie zoals thuis. Of wat dacht u van een herdenkingsdienst in een buitenlocatie, zoals in een park, in een dierentuin of in een theater waar de overledene vaak kwam.

De invulling van de afscheidsplechtigheid kan volledig naar wens worden aangepast. Denk aan de selectie van sprekers, zang of muziek, bloemenstukken, foto’s, of zelfs open of gesloten kist tijdens de dienst. Het volgen van een uitvaartdienst via een livestream is steeds gewoner geworden door de corona pandemie. Dit is een goede optie voor nabestaanden die om welke reden dan ook niet aanwezig kunnen zijn.

Crematie uitleg
Crematie bij crematieoven

Hoe werkt een crematie?

Hoe verloopt een crematie nu eigenlijk? Na de plechtigheid wordt de kist naar de ovenruimte gebracht. Er wordt een vuurvast crematiesteentje met uniek nummer op de uitvaartkist geplaatst om misverstanden te voorkomen. De kist wordt vervolgens in een oven gebracht die op 800 graden is verhit.

Directe familieleden hebben de mogelijkheid om de ovenruimte bij te wonen. Soms willen ze bepaalde voorwerpen achterlaten in de kist, zoals knuffels, tekeningen of bloemen. Dit mag, zolang het veilig en milieuvriendelijk is. Glazen objecten mogen bijvoorbeeld niet, uit veiligheidsoverwegingen. Kunststof is niet toegestaan vanwege milieuoverwegingen.

As na de crematie

Wij behandelen de as van een overledene met de grootste zorg en respect. Door zorgvuldig te werk te gaan, kunnen we voorkomen dat de asresten per ongeluk verwisseld of verloren gaan. Elke crematie krijgt een eigen uniek nummer, gekoppeld aan de specifieke overledene.

Het crematienummer staat vermeld op een vuurvast steentje, dat meegaat in de crematieoven. Tijdens het legen van de oven wordt dit steentje bovenop de as gelegd. De as wordt direct in een tijdelijke urn geplaatst. Voordat de as in de asbox wordt gedaan, wordt er gecontroleerd of het nummer op de asbox en het crematiesteentje overeenkomen.

As van de overledene wordt voorzien van een vuurvast steentje
Condoleren als blijk van medeleven

Condoleren

Na de crematie is het vaak belangrijk om samen te zijn en te praten. Dit hoort bij het rouwproces. Dit kan plaatsvinden in de condoleanceruimte van het crematorium of op een andere locatie.

Mensen die een dierbare verliezen, hebben vaak behoefte aan ondersteuning. Zij waarderen het als anderen met hen meeleven en dit helpt hen in hun rouwproces. Zelfs bij minder hechte contacten, is een condoleance als blijk van medeleven van grote waarde.

As bijzetten of uitstrooien

Wettelijk gezien, mogen familieleden van de overledene de as van hun dierbare een maand na de crematie ophalen. De as kan thuis in een urn worden geplaatst, maar kan ook begraven worden. De nabestaanden kunnen ook kiezen voor een urnenmuur, ook wel columbarium genoemd, waar de urn wordt bijgezet. Veel crematoria beschikken over een columbarium, waar ook vaak ruimte is voor bloemen, foto’s of andere kleine, dierbare voorwerpen.

Een andere optie is om de as van de overledene uit te strooien, bijvoorbeeld op een speciaal strooiveld bij het crematorium. Of misschien had de overledene een lievelingsplek in de duinen, het bos of aan zee.

Uitstrooien op die plek kan extra betekenisvol zijn, maar is niet altijd toegestaan. Vraag daarom vooraf toestemming aan de eigenaar van de grond.

Bijzetten of uitstrooien van het as na de crematie

Crematie regelen in uw regio

Uitvaart Almere
Almere
Uitvaart Dronten
Dronten
Uitvaart Emmeloord
Emmeloord
Uitvaart Harderwijk
Harderwijk
Uitvaart Kampen
Kampen
Uitvaart Lelystad
Lelystad
Uitvaart Noordoostpolder
Noordoostpolder
Uitvaart Zeewolde
Zeewolde
Uitvaart Zwolle
Zwolle