Begrafenis

Wij regelen uw begrafenis op een locatie naar keuze

Uw begrafenis tot in de puntjes geregeld

De keuze om voor een begrafenis te kiezen, is met het oog op het ophalen van herinneringen een logische keuze. Als er sprake van een graf is, kunnen nabestaanden hier ook naar toe gaan. Om de overledene te herdenken en om dierbare herinneringen op te halen. Aan de andere kant brengt een graf ook meer kosten met zich mee; zo moet er geïnvesteerd worden in een grafsteen en moet het graf regelmatig onderhouden worden.

Hier gaat dit artikel over

Waarom zou u moeten kiezen voor een begrafenis?

Voor veel nabestaanden is een graf iets tastbaars. Een tastbare plek waar ze herinneringen op kunnen halen en waar ze de overledene kunnen herdenken. Zeker op bepaalde dagen, zoals een verjaardag of de sterfdatum, is dit iets wat nabestaanden graag doen.

De manier van begraven is door de jaren heen veranderd. Eerst moest iemand verplicht in een uitvaartkist begraven worden, maar het is nu ook mogelijk om voor een opbaarplank of uitvaartmand te kiezen. Mocht een begrafenis u helemaal niet aanspreken, kunt u uiteraard ook voor een crematie kiezen.

Begrafenis in Lelystad bij crematorium en uitvaartcentrum Olandhorst

Vanuit Noach Uitvaartzorg bieden wij allerlei soorten begrafenissen aan. Wij weten als geen ander dat veel culturen hun eigen rituelen aanhouden voorafgaand, tijdens en na de begrafenis. Dankzij onze ruime ervaring hebben wij met veel respect Chinese, Caribische, hindoeïstische, joodse, Surinaamse en islamitische uitvaarten geregeld. Ongeacht wat uw geloof of religie is, kunnen wij u van dienst zijn met een passende begrafenis.

Rondom een begrafenis kan een dienst georganiseerd worden. Dit kan voorafgaand aan het begraven, maar ook na afloop. Mocht u hier vragen over hebben, kunt u contact met ons opnemen. Wij bespreken graag alle mogelijkheden met u.

Begraven: wat moet er geregeld worden?

Nadat een dierbare is overleden, moeten er veel dingen geregeld kort. De tijd hiervoor is kort, waarbij wij er alles aan om doen om deze dagen zo aangenaam mogelijk voor u te laten verlopen. Dit doen we onder meer door veel werk voor u uit handen te nemen. Wij houden altijd de begrafenis kosten in de gaten, zodat u tegen een schappelijk tarief uw dierbare kunt begraven.

Nadert het levenseinde van uzelf of van een dierbaar persoon? Dan is het zaak om tijdig alvast wat zaken te regelen:

 • Maak persoonlijke zaken toegankelijk voor uw nabestaanden. Het kan hierbij gaan om een lijst met abonnementen, met rekeningnummers en met de inloggegevens van socialmedia-accounts.
 • Vul uw wensenlijstje in met betrekking tot de begrafenis. Dankzij dit lijstje is het organiseren van de begrafenis voor uw nabestaanden een stuk makkelijker.
 • Zorg voor een geschikte uitvaartverzekering of levensverzekering. Mocht u zo’n verzekering nog niet hebben, informeren wij u hier graag over. Vraag gerust een gratis voorgesprek aan, waarin wij alle mogelijkheden van een begrafenis graag met u bespreken.

Na het overlijden moeten er door de nabestaanden ook meerdere zaken geregeld worden:

 • Er dient aangifte van overlijden gedaan worden bij de gemeente
 • U dient een uitvaartverzorger inschakelen en het regelen van de uitvaart in gang zetten
 • Er moet een kist uitgezocht worden, er moet een locatie uitgezocht worden en er moet een grafplek geregeld worden
 • U dient ook goed onderzoek doen naar de kosten van het graf en bijkomende kosten. Daarover informeren wij u ook graag
 • U dient genodigden uitnodigen voor de komende begrafenis. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken, is het wenselijk dat de overledene voor zijn/haar dood een lijst met adressen opgesteld heeft.

Als u deze zaken regelt, ondersteunen wij u op alle mogelijke fronten. Wij ondersteunen u met het maken van beslissingen, maar ook met tal van praktische zaken. Onze uitvaartverzorger staat ook graag voor u klaar om u van de beste adviezen te voorzien.

Nadat de begrafenis afgelopen is, is het een kwestie van tijd voor uzelf nemen en rouwen. U moet het wegvallen een dierbaar persoon verwerken, maar er zijn ook nog een paar zaken die geregeld moeten worden:

 • U kunt bedankkaartjes sturen naar de gasten van een begrafenis. Dit is geen verplichting, maar hier wordt wel vaak voor gekozen.
 • Het is zaak om de erfenis goed af te handelen. Hiervoor is het zaak om een goede notaris in te schakelen, mocht dit nog niet gebeurd zijn.
 • Tal van zaken moeten opgezegd worden, zoals abonnementen, verzekeringen en rekeningen.

Kiezen van een begraafplaats

Het uitkiezen van een begraafplaats is één van de belangrijkste zaken die geregeld moeten worden. Heeft de overledene duidelijk aangegeven waar hij/zij begraven wil worden? Dan is de keuze snel gemaakt. Indien u en uw nabestaanden hier geen weet van hebben, kunt u op zoek gaan naar een begraafplaats in de buurt.

Het is aan te raden om voor een begraafplaats in de buurt te kiezen. Daarmee biedt u uzelf en andere nabestaanden de kans om bij het graf langs te gaan. Het is hierbij goed om te weten dat u in Nederland uit meerdere soorten begraafplaatsen kunt kiezen. Zo kunt u voor een conventionele begraafplaats kiezen, maar ook voor een natuurlijke begraafplaats.

Het graf

Bij het uitkiezen van een graf bestaan er vele mogelijkheden:

 • Algemeen graf: dit is een graf waarin in totaal drie personen begraven kunnen worden. Deze personen kennen elkaar niet, waardoor veel mensen voor een familiegraf kiezen.
 • Familiegraf: de benaming familiegraf is niet helemaal terecht, aangezien er doorgaans één persoon in een graf ligt. Dit graf wordt dan ook wel aangeduid als een particulier graf, eigen graf of huurgraf. Als nabestaande bent u niet de eigenaar van het graf, maar u bepaalt wel huur. Dit is normaal gesproken een termijn van 20 jaar, maar in overleg kunt u de huurovereenkomst verlengen.
 • Urnengraf: bij sommige crematoria is er een zogeheten urnentuin aanwezig. Dit is een tuin waarin het mogelijk is om een urn te plaatsen. Ook bij veel begraafplaatsen is een dergelijke tuin aanwezig.
 • Natuurgraf: natuurgraven zijn in ons land steeds meer aan de orde. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een begraafplaats in een parkachtige- of bosachtige omgeving. Op sommige van deze begraafplaatsen is het niet toegestaan om bijvoorbeeld een gedenkteken of grafsteen te plaatsen.

Grafsteen

Een belangrijk onderdeel van een graf is de grafsteen. U kunt deze grafsteen herkenbaar maken, u kunt de grafsteen persoonlijk maken en u kunt een bepaalde boodschap op de grafsteen plaatsen. Voor het maken van een grafsteen moet u op een doorlooptijd van een paar maanden rekenen. Gedurende deze periode kunt u wel voor een tijdelijke grafmarkering kiezen.

Huurtermijnen voor het graf

Na de begrafenis wilt u ongetwijfeld niet op onverwachte kosten stuiten. Het is daarom aan te raden om vooraf goed navraag te doen naar de huurvoorwaarden. Vanuit Noach Uitvaartzorg helpen wij u hier graag een handje bij.

Wat kost een begrafenis?

Voor een gemiddelde begrafenis betaalt u ongeveer 8.000 tot 11.000 euro. De exacte prijs is afhankelijk van het soort begrafenis, de dienst en bijvoorbeeld de prijs van de kist en de grafsteen. In de meeste gevallen is een begrafenis doorgaans 2.000 euro duurder dan een crematie.

Uw begrafenis laten verzorgen door Noach Uitvaartzorg

Wij staan u graag bij met het verzorgen van de begrafenis. Wij voorzien u van de juiste ondersteuning, de juiste adviezen en nemen veel werk voor u uit handen. Neem gerust contact met ons op voor het bespreken van alle mogelijkheden.

Nadert het einde van uw leven? Dan kunt u bij ons een gratis voorgesprek aanvragen. Tijdens dit gesprek bespreken we uw uitvaartwensen, alle mogelijkheden en tal van praktische zaken. Ook kunnen we tijdens dit gratis voorgesprek naar uw polis van de uitvaartverzekering kijken.

Uitvaartverzorgers Linda Ronald en Erwin

Veelgestelde vragen

Wij hebben opgemerkt dat bepaalde vragen vaker aan ons worden gesteld. Daarom onderstaand antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat doen ze bij thanatopraxie?

Tijdens de thanatopraxie behandeling wordt er door de verzorger een conserverend middel in de bloedbaan van de overledene gespoten. Andere lichaamsvloeistoffen worden tegelijkertijd afgevoerd. De verzorger masseert vervolgens het lichaam van de overledene om de conserverende vloeistof goed over het lichaam te verdelen. Na het licht balsemen van het lichaam van de overledene, wordt deze door de verzorger weer aangekleed.

Hoe ziet een gebalsemd lichaam eruit?

Thanatopraxie wordt gebruikt omdat deze behandeling cosmetische voordelen kent. Eventuele lijkvlekken verdwijnen, net zoals lijkbleekheid. Dit ziet u vooral terug bij de hals, oren en handen. De vloeistof wordt voorzien van een rozige kleurstof, waardoor het lichaam van de overledene een natuurlijke kleur krijgt.

Hoelang blijft het lichaam “goed” na het balsemen / thanatopraxie?

Thanatopraxie zorgt ervoor dat het lichaam van een overledene langer geconserveerd blijft, de natuurlijke ontbinding duurt langer. Een gebalsemd lichaam blijft doorgaans goed tot aan de daadwerkelijke uitvaart.

Contact met ons opnemen

Kantoor

Ambachtshof 24, 8251 KV, Dronten

Contact

E-mail: info@noachuitvaartzorg.nl
Telefoon: 0321 – 745 067

Openingstijden

Melden overlijden: 24 uur per dag
Kantoor: Maandag t/m vrijdag van 08:00 t/m 17:00 uur